Discipline – Bound (2015)

Regie: Jared Cohn | 90 minuten | drama, thriller | Acteurs: Charisma Carpenter, Bryce Draper, Morgan Obenreder, Michael Monks, Daniel Baldwin, Andy T. Tran, Mark McClain Wilson, Hayley McLaughlin, Noel Arthur, Steffinnie Phrommany, Steve Suh, Cedric Scott, Lyndsay Haldorson, Heather Paige Cohn

Charisma Carpenter brak bij het grote publiek door in haar rol als de bitchy Cordelia Chase, aartsvijand – maar toch eigenlijk ook weer niet – van Buffy the Vampire Slayer, in de gelijkmatige tv-serie. Later speelde ze in spin-off “Angel”, en ondanks talloze rollen die volgden in (voor televisie gemaakte) B-films én een leuke bijrol in “Veronica Mars” lukte het de actrice niet echt om het Cordelia-stempel van zich af te schudden. Haar enige bioscoopoptreden tot nu toe was in ‘The Expendables’ (1 en 2), maar haar rol in die twee films was precies dat: expendable, makkelijk te vervangen. In het door The Asylum gemaakte ‘Discipline’ (elders uitgebracht als ‘Bound’, wat een logischere titel lijkt, maar het niet is) speelt Carpenter een rijke gescheiden vrouw, die naast een drukke verantwoordelijke baan op het makelaarskantoor van haar vader en de zorg voor een bijna op kamers gaande dochter nog wel tijd heeft voor een seksuele uitspatting. Of meer. Ze wordt verliefd op een jongere man, die haar introduceert in de wereld van BDSM.

Michelle (Charisma Carpenter) heeft een onbevredigende relatie, ook seksueel, met George. Nadat ze hem snel uit haar huis heeft gewerkt, probeert ze zelf nog snel even tot een hoogtepunt te komen, maar zonder resultaat. Haar hoofd staat er ook eigenlijk niet naar, want het bedrijf van haar vader, waar ze een belangrijke positie heeft, staat op het punt om overgenomen te worden. Michelle is een van de weinigen die daar tegen is en ze is vastbesloten om haar vader te overtuigen van het feit dat een fusie veel meer kansen oplevert. Die avond gaat ze uit eten met haar dochter, en in het restaurant valt haar oog op een aantrekkelijke, jongere man. Als ze elkaar weer ontmoeten, laat deze Ryan er geen gras over groeien. Hij geeft aan dat hij één ding met haar wil. Aanvankelijk houdt Michelle de boot nog af, maar ze is toch ook wel geïntrigeerd door de zelfverzekerde, sexy jongeman…

Al snel wordt duidelijk dat Ryan houdt van BDSM. Hij neemt Michelle mee naar een club en vraagt haar na afloop waar ze het meest opgewonden van werd. “Van die vrouw met dat zweepje.” Maar dat is niet Ryans bedoeling. Hij wil dat Michelle zijn onderdanige wordt. En aldus geschiedde… Maar is Ryan wel te vertrouwen? En gaat Michelle niet te veel op in haar nieuwe passie, waardoor ze haar werk vergeet?

Het is geen toeval dat ‘Discipline’ juist nu in de DVD-schappen ligt. De release en het succes van ’50 Shades of Gray’ heeft de interesse van het publiek in BDSM natuurlijk aangewakkerd en The Asylum speelt daar handig op in. Wie met ‘Discipline’ verwacht een opwindende erotische film in huis te halen, dient de verwachtingen echter flink naar beneden te schroeven. Opwindend is deze B-film nergens (hoewel Carpenter regelmatig haar borsten laat zien), meer scènes spelen zich af in de vergaderruimte van het makelaarskantoor dan in Ryans SM-kamer. En het is direct al duidelijk dat de relatie tussen de twee gedoemd te mislukken is, van wederzijds respect is geen sprake. Dat dat wel de bedoeling is, ook (of juist) bij relaties die op BDSM gebaseerd zijn, maakt ‘Discipline’ wel keurig duidelijk. Het acteerwerk is niet echt slecht, maar de dialogen zijn idioot, de gebeurtenissen voorspelbaar en de film is zo langdradig als de pest. Slaapverwekkend zelfs. Als er dan eindelijk iets gebeurt, waarbij je normaliter rechtop zou gaan zitten, kan het je eigenlijk al niet meer schelen dat Michelle het heft in eigen handen neemt. En dan is de film nog niet afgelopen.

Een totale mislukking is ‘Discipline’ niet, maar er blijft ook niet veel over om de film aan te bevelen. Er zijn veel leukere en spannendere dingen die je met je tijd kunt doen.

Monica Meijer

‘Discipline’ verschijnt donderdag 19 februari 2015 op DVD en vrijdag 15 mei 2015 in de DVD-box Best of Shades.