Disney Princess Betoverende verhalen: Volg je droom – Disney Princess Enchanted Tales: Follow Your Dreams (2007)

Regie: David Block | 53 minuten | animatie | “Originele stemmencast: Erin Torpey, Corey Burton, Barbara Dirikson, Jeff Bennett, Roger Craig Smith, Russi Taylor, Tress MacNeille, Stuart Scott Bullock, Christopher Daniel Barnes, James Cummings, Flo Di Re, Roger Craig Smith, Linda Larkin-Vasquez, Gilbert Gottfried, Zack Shada, Tara Strong, Frank Welker, Michael Sherman”

Aurora, beter bekend als Doornroosje, staat er in dit eerste avontuur, “Keys to the Kingdom”, na het sprookje waarin ze haar Prins Filip vond, alleen voor. Ze moet gedurende een dag het koninkrijk leiden. Haar verloofde heeft alle vertrouwen in haar, maar de drie goede feeën Mooiweertje, Flora en Fauna willen liever dat Doornroosje gebruik maakt van hun toverkunsten. Als Doornroosje laat weten dat ze het allemaal zelf wil doen, geeft Mooiweertje haar stiekem haar toverstaf. Doornroosje wil het liever niet, maar als ze er per ongeluk achterkomt dat magie soms ook wel erg handig is, kan ze de verleiding niet weerstaan het stokje vaker te hanteren. Dit zorgt voor op zijn zachtst gezegd een absurde situatie in de paleiszaal. De enige verklaring voor de vreemde gebeurtenissen lijkt dat Doornroosje een soort black out heeft, want haar eerdere doortastende optreden herhaalt ze hier niet. Het eerste deel van ‘Betoverende verhalen – Volg je droom’ is dan ook een saai en onnozel verhaal, dat hoogstens de die hard Disney Princess fans zal aanspreken. Voor meekijkende ouders is het, ondanks de korte speelduur, een lange zit. De liedjes zijn al even oppervlakkig en duf.

Gelukkig is ‘Disney Princess-Betoverende verhalen-Volg je droom’ niet helemaal een overbodige release geworden, want Prinses Jasmine, bekend uit ‘Aladdin’ (1992) weet het niveau op te krikken. Haar avontuur, “More than a Peacock Princess”, heeft veel meer sfeer en humor, spanning en sterkere liedjes. Iago de papegaai en Abu het ondeugende aapje hebben hierin ook hun aandeel. Het stralende middelpunt is echter Jasmine, die er in haar volharding voor zorgt dat Hakeem zijn baantje houdt, haar vader de Sultan, meer respect voor haar krijgt en zijzelf meer zelfvertrouwen. Jasmine laat hier, net als in de Disney classic waarin ze voor het eerst opdraafde, zien een sterke, dappere en onafhankelijke vrouw te zijn, iemand die haar eigen weg volgt en dus ook haar droom. Dit verhaal dekt de lading van de titel dan ook veel beter. De animaties zijn weliswaar niet van het niveau van het Oscarwinnende origineel, maar als spin-off voldoet dit verhaal prima.

Het is jammer dat de twee verhalen zo’n uiteenlopende kwaliteit hebben. Als dit wat meer uitgebalanceerd was geweest, was ‘Disney Princess-Betoverende verhalen-Volg je droom’ een prima film geworden. Nu blijft het dankzij het zwakke Doornroosje gedeelte een middelmatig geheel en amper Disney-waardig. Het neigt naar winstbejag en er lijken nauwelijks artistieke redenen aan ten grondslag te liggen.

Monica Meijer