Do Not Adjust Your Set (1967)

Regie: Adrian Cooper, Daphne Shadwell | 280 minuten | komedie, familie | Acteurs: Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, David Jason, Denise Coffey, Neil Innes, Vivian Stanshall, Legs Larry Smith, Roger Ruskin Spear, Vernon Dudley Bowhay, Nowell

‘Do Not Adjust Your Set’ is een in zwart/wit op 16 mm opgenomen tv-serie, die oorspronkelijk bedoeld was voor kinderen maar al snel ook de aandacht van volwassenen trok.

De afleveringen zijn opgebouwd uit verschillende op zichzelf staande, komische, absurde en surrealistische sketches. Verder is er een vaste bijdrage van de Bonzo-Dog-Doo-Dah Band en komen de personages Captain Fantastic en Mrs. Black in elke aflevering terug. De Bonzo-Dog-Doo-Dah Band brengt met een simpel decor als achtergrond eenvoudige liedjes ten gehore, die voorzien zijn van een catchy melodie en cabaretachtige teksten. Gezien het low-budget van de tv-serie zien we de leden van de ‘Bonzo-Dog-Doo-Dah Band nog terug als figuranten in diverse sketches. Het feuilleton van ‘Captain Fantastic’ en zijn nemesis ‘Mrs. Black’ is te debiel voor woorden. Er zit geen lijn of boodschap in. Waarschijnlijk zullen alleen de makers daar de humor van in zien.

In de huidige tijd doet de serie nogal gedateerd aan. De grappen en grollen zijn achterhaald en hebben de tand des tijds niet overleefd. Het kan er aan liggen dat kinderen de doelgroep vormden, maar er zit geen originaliteit en venijn in de sketches. Het is allemaal erg tam en voorspelbaar. De clue van de sketch zie je soms van mijlenver al aankomen, hetgeen later ook door Michael Palin is toegegeven. Hiervan is de sketch tussen de kruidenier en de klant, die met een potje schoensmeer weggaat een goed voorbeeld.

Ondanks dat de tv-serie in 1968 nog een prijs heeft gewonnen op het ‘Prix Jeunesse International TV Festival’ in München is de tv-serie is eigenlijk alleen een must see voor liefhebbers van ‘Monty Python’, die waarschijnlijk na één of twee afleveringen al afhaken. De originaliteit, die juist voor ‘Monty Python’ zo kenmerkend is, is hier jammer genoeg op een paar scènes na niet terug te vinden. De ‘Monty Python’-fans zullen in de scène tussen de op wacht staande soldaat en zijn meerdere, de scène over undercoveragenten en de scène waarin de zakenmannen eigenlijk kinderen zijn elementen herkennen die terugkomen in de ‘Monty Python’-sketches.

We moeten deze serie maar zien als een goede leerschool voor Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin en Terry Gilliam. Een opstap naar het grote ‘Monty Python’. Wie een stukje geschiedenis van de Britsche Comedy wil zien, moet deze tv-serie zeker gaan kijken. Voor anderen geldt ‘Do Adjust Your Set’.

Lodi Meijer