Dog (2001)

Recensie Dog (2001) CinemagazineRegie: Andrea Arnold | 10 minuten | korte film, drama | Acteurs: Joanne Hill, Freddie Cunliffe, Veronica Valentine, Jimmy Woodham, Ronnie Woodham, John Arter, Russel Radford, Steve Jewson, Steven Cousins, Toby Cousins, Shey Fasayana, Allem Mengsha, Fidget

Deze korte film van Andrea Arnold is wreed, rouw en raak. Binnen een paar seconden zit je als kijker al middenin het verhaal, in de kamer van een Britse jongedame die zich zachtjes neuriënd aankleedt. De intieme beelden in combinatie met het meebewegende en nabije camerawerk vormen gelijk een soort verbondenheid met haar. Door haar moeder uitgescholden om haar weinig verhullende kleding, rent ze de deur uit en wandelt in het regenachtige Engeland.

‘You ain’t going out like that’, ‘What are you wearing that for?’ ‘Everyone is staring at you!’ zijn uitspraken die haar moeder en vriend tegen haar roepen. Auto’s toeteren. Ze krijgt geile glimlachjes, knipoogjes en kusjes van alle mannen die ze tegenkomt. Ze lijkt het niet erg te vinden, maar het wringt. Ergens weet ze wel dat deze platvloerse masculiene aandacht weinig met liefde te maken heeft. De grijze lucht, de dorre omgeving met een paar hoge flats werken deprimerend, waardoor je wel begrip krijgt voor haar houding. Je moet ergens je waardering vandaan halen, als je vriend je alleen maar voor geld gebruikt en je moeder je uitscheldt alsof je vee bent. Bescherming is nergens. Dan maar roeien met de riemen die je hebt.

Ze hoopt op enige liefde en tederheid van haar vriend, maar seks is het enige waar hij op uit is. Hij forceert haar en het ziet eruit alsof zij eraan gewend is. Wanneer het lot haar een blijk van waardering lijkt toe te werpen, wordt die vervolgens zo hard neergeslagen dat het je als kijker diep raakt. Toch is zij de enige in de film waarvan we een glimlach zien, de enige die een goed hart lijkt te hebben, die lijkt te proberen in de moeilijke maatschappij. Maar zelfs zij – of misschien juíst zij – wordt misbruikt en mishandeld. Het is een pijnlijke boodschap, een uiting van woede richting de kille samenleving waarin goedheid blijkbaar onderdoet voor overleving, angst en haat.

Sacha Bergsma

Waardering: 3.5

Speciale vertoning: Britain’s Brightest, De films van Andrea Arnold & Lynne Ramsay, Eye Film Instituut, 1 december 2023 — 3 januari 2024