Dolls – Pusinky (2007)

Regie: Karin Babinská | 90 minuten | drama | Acteurs: Filip Blazek, Marie Dolezalova, Erik Kalivoda, Richard Krajco, Petra Nesvacilova, Sandra Nováková, Matej Ruppert, Lenka Vlasáková

De eerste zomer na hun schoolexamens is voor de verlegen Iska, sexy Karolína en tomboy Vendula een saaie bedoening. Ze brengen hun vrije tijd door met het parasiteren op stamgasten in het bedroevende plaatselijke uitgaansleven en luieren in de zon. Liften naar Nederland moet soelaas bieden; met Votja – het oververantwoordelijke veertienjarige broertje van Iska – op de hielen besluiten ze er op uit te trekken, zonder hun ouders in te lichten.

De onbekommerdheid van de dames – een van hen presteert het met ontbloot bovenlijf langs de kant van de weg te gaan staan – valt in de smaak bij de automobilisten, maar brengt hen ook in de problemen; ze schuiven steeds maar een stukje op in het karige Tsjechië, waar wapengekke skinheads, bronstige vertegenwoordigers en boertjes met piekhaar de toon zetten. ‘Dolls’ is een tragikomedie over het afgebladderde ‘vakantieparadijs’ dat het land in haar hete zomer moet zijn; af en toe neigt het naar nationale zelfspot, met name in de portrettering van de mannen, die stuk voor stuk onbeholpen zijn. Aan de andere kant van het spectrum vinden we drie onzekere jongedames, die met elkaar en toch ook maar met de heren om geluk vechten terwijl identiteitscrises op de loer liggen. Overbekend tienergedrag, maar ontwapenend en onopgeschmuckt gebracht.

De debuterende Karin Babinská (1974) kiest ervoor de bij het limbo van de jongvolwassenheid horende problemen als voorbijgaand en alledaags voor te stellen, zelfs wanneer het een verkrachting betreft; wat meer diepgang had de film niet ontsierd. De drie hoofdrolspeelsters zijn goed bij elkaar gezocht en hebben er duidelijk lol in; wat overheerst in de film is vriendschap. Tienervriendschap, even heftig als vluchtig.

Jan-Kees Verschuure