Don’t Breathe (2016)

Recensie Don't Breathe CinemagazineRegie: Fede Alvarez | 88 minuten | misdaad, horror, thriller | Acteurs: Jane Levy, Stephen Lang, Dylan Minnette, Daniel Zovatto, Emma Bercovici, Franciska Töröcsik, Christian Zagia, Katia Bokor, Sergej Onopko, Olivia Gillies, Dayna Clark

Overvallers kiezen hun slachtoffers vaak zorgvuldig. Ze analyseren de arme persoon, slaan hun slag zo snel mogelijk en kiezen vervolgens het hazenpad. Wordt de persoon midden in de nacht wakker? Dan staat deze zeer waarschijnlijk een pak slaag te wachten. De volgende dag kan via een willekeurig nieuwsmedium het verhaal van de beroofde/mishandelde gehoord worden. De kant van de daders krijgt de wereld nooit te horen, al is het mooi als de informatie dat ze opgepakt zijn nog naar buiten komt. Wat er precies in zo’n nacht gebeurt blijft vrij eenzijdig, zijn de slachtoffers namelijk altijd zo kwetsbaar als ze op het eerste oog zijn? Regisseur Fede Alvaraz geeft het antwoord en laat met ‘Don’t Breathe’ zien wat voor afschuwelijke zaken zich afspelen tijdens zo’n nacht. Arme overvallers.

In dit geval zijn Rocky (Jane Levy), haar vriendje Money (Daniel Zovatto) en hun vriend Alex (Dylan Minnette) de ongelukkige misdadigers. Ze denken een grote score binnen te halen door een blinde man (Stephen Lang) te overvallen. Hij is recentelijk zijn dochter verloren in een verkeersongeval en door de gewonnen rechtszaak plotseling erg rijk geworden. De blinde man blijkt echter een doorgewinterde veteraan te zijn die het niet zo nauw neemt met de wet. Vervolgens krijgt de kijker een horrorfilm voor zijn kiezen die de spanning er goed inhoudt en niet terugdeinst voor een aantal ethische kwesties.

Onze protagonisten zijn namelijk niet de meest sympathieke types. De blinde man heeft dan ook al het recht zich te verdedigen en deze pubers zijn huis uit te schoppen. De manier waarop dit gebeurt kan vaak echter niet door de beugel en is bovendien doodeng. Regisseur Alvaraz weet de sympathie tussen de overvallers en de blinde man dan ook feilloos te verschuiven. Hierdoor is er in het merendeel van ‘Don’t Breathe’ geen duidelijke antagonist aan te wijzen en blijft het gissen wie dit spannende kat-en-muis-spel zal winnen.

Het huis vormt daarbij overigens de perfecte locatie voor deze confrontaties. Het lijkt een wat alledaagse setting voor een horrorfilm, maar het camerawerk van Pedro Luque zorgt ervoor dat die eerder genoemde spanning wordt vastgehouden. Iedere hoek ziet er verraderlijk uit en de meest duistere en enge plekken van de woning worden verkent. Dit zorgt voor een aantal zeer effectieve schrikmomenten die de adrenaline bij de kijker ten goede komt.

De opzet van ‘Don’t Breathe’ wordt lekker simpel gehouden zodat er genoeg te griezelen over blijft en de achtbaanrit zo snel mogelijk van start kan gaan. Stephen Lang steelt daarbij de show als het “monster” dat onze “helden” opjaagt. Zijn extreem kille vertolking van deze gebroken man werkt zeer effectief. Het zorgt ervoor dat deze horrorfilm vrij realistisch blijft zonder afbreuk te doen aan het genre. Er wordt zelfs keurig binnen de lijntjes van de stijl gekleurd maar wat er gekleurd wordt is een behoorlijk kunstwerk. Een bescheiden parel binnen de oneindige stroom aan horrorprenten.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4

Bioscooprelease: 29 september 2016
Digital download-release: 1 februari 2017
VOD-release: 15 februari 2017
DVD- en blu-ray-release: 15 februari 2017