Donnie Darko (2001)

Regie: Richard Kelly | 118 minuten | drama, horror, thriller | Acteurs: Jake Gyllenhaal, Maggie Gyllenhaal, Patrick Swayze, Drew Barrymore, Holmes Osborne, Daveigh Chase, Mary McDonnel, James Duval, Arthur Taxier, Mark Hoffman, David St. James, Tom Tangen, Jazzi Mahannah, Jolene Purdy, Stuart Stone, Gary Lundy, Alex Greenwald, Beth Grant, Jena Malone, Seth Rogen, David Moreland, Noah Wyle, Kristina Malota, Marina Malota, Carly Naples, Tiler Peck, Patience Cleveland, Katharine Ross, Lisa K. Wyatt, Rachel Winfree, Jack Salvatore Jr., Lee Weaver, Phyllis Lyons

Zelden worden er zulke goede films gemaakt als ‘Donnie Darko’. De film snijdt interessante thema’s aan als tijdreizen en het noodlot. Het verhaal is uiterst origineel en heel goed van opzet. ‘Donnie Darko’ is een film die je dan ook meerdere keren moet bekijken om het verhaal volledig te begrijpen. In de meeste films ligt het antwoord voor het oprapen of wordt de clou van de film wel door iemand verteld, maar bij ‘Donnie Darko’ niet. Het is een film die je aan het denken zet. Het verhaal is een mysterie dat de kijker zelf moet zien op te lossen en dat maakt deze film fascinerend. Er wordt weinig uitgelegd waardoor vooral het einde van de film veel vragen oproept. Maar of alles beantwoord kan worden is ook nog maar de vraag.

Donnie Darko is een tiener met psychische problemen waarvoor hij naar een psychiater gaat. Op een avond, wanneer hij in bed slaapt, wordt hij geroepen door iemand en hij wandelt naar buiten. Hij ziet op een veld een gedaante in een konijnenpak die hem vertelt dat de wereld over 28 dagen zal vergaan. De volgende ochtend wordt hij buiten wakker, eenmaal thuis ziet hij dat er een vliegtuigmotor op zijn ouderlijk huis is neergestort, precies op zijn slaapkamer. Donnie is nu aan de dood ontsnapt en vanaf dit moment gebeuren er vreemde dingen.

De man achter deze film is Richard Kelly. Hij heeft zowel het scenario als de regie in handen genomen. Met ‘Donnie Darko’ maakt hij een indrukwekkend debuut. In 2003 ontving ‘Donnie Darko’ zelfs de publieksprijs op het Fantastic Filmfestival. Kelly heeft ook een goede cast bij elkaar gekregen met een aantal bekende namen waaronder Drew Barrymore als de lerares Engels van Donnie en Patrick Swayze als de zelfhulpgoeroe Cunningham. De titelrol wordt vertolkt door de toen nog onbekende acteur Jake Gyllenhaal, later zou hij bekend worden in ‘The Day after Tomorrow’. Gyllenhaal zet een geweldige prestatie neer als de labiele Donnie Darko.

De film is een combinatie van verschillende genres, science fiction, horror en drama. Alhoewel er geen druppel bloed vloeit in de film, zitten er wel een paar scènes in waar je de rillingen van krijgt, met name de scènes waarin Donnie met zijn denkbeeldige vriend Frank samen is. Door de duistere sfeer van ‘Donnie Darko’, het geweldige camerawerk, de soundtrack en het intrigerende verhaal word je al snel meegenomen in de wereld van Donnie. Richard Kelly heeft hiermee een klein meesterwerkje gemaakt dat misschien niet een groot publiek zal aanspreken, maar het is zeker een aanrader.

Marvin Heineman

Waardering: 5

Bioscooprelease: 20 juni 2002