Donnybrook (2018)

Recensie Donnybrook CinemagazineRegie: Tim Sutton | 101 minuten | drama, thriller | Acteurs: Frank Grillo, Jamie Bell, Chris Browning, Adam Bartley, Chris Browning, Kevin Crowley, James Badge Dale, Rhyan Elizabeth Hanavan, Pat Healy, James Landry Hébert, Michael King, Nathan Neorr, Valerie Jane Parker, Jeff Potts, Margaret Qualley, Dara Jade Tiller, David Myers Gregory

In ‘Donnybrook’ van regisseur Tim Sutton zien we Jamie Bell (‘Billy Elliot’, ‘Rocketman’) als ex-marinier ‘Jarhead’ Earl, hard vechtend om de eindjes aan elkaar te knopen. Hij ijvert voor een beter leven voor zijn verslaafde vrouw Tammy en zijn twee jonge kinderen, dochter Scout en zoon Moses. Om dit te bewerkstelligen wil hij Donnybrook winnen, een soort van bokswedstrijd met blote handen, alle deelnemende vechters samen in een kooi. Dit alles volgens het principe ‘last man standing wins the prize’, 100.000 dollar om precies te zijn.

En passant moet hij onderweg ook nog even afrekenen met zijn grootste kwelgeest, Chainsaw Angus, drugsdealer. Dit lugubere personage (Frank Grillo, ‘The Grey’, ‘End of Watch’) heeft zijn zus Delia als sidekick en de twee houden er een rare verstandhouding op na. Het duo zaait moord en verderf om verzekerd te blijven van ‘handel’.

Er moeten wat obstakels worden overwonnen, maar Earl weet Donnybrook te bereiken. In de uiteindelijke ‘finale’ moet hij alleen nog even afrekenen met zijn duivelse opponent, Angus…

Het personage Angus loopt over van gewelddadigheid. De kijker krijgt niet mee hoe hij zo geworden is en waarom hij zo typisch met zijn zus Delia om gaat. Delia, die wanhopig op zoek is naar ‘een man die haar niet misbruikt’, heeft een zwak voor family man Earl. Tussen de bedrijven door probeert ook rechercheur Donny Whalen (James Badge Dale) Angus in te rekenen.


De hoofdrolspelers communiceren alleen het hoognodige en dat maakt het er allemaal niet vrolijker op. De desolaatheid, het onvermogen en de mistroostigheid, het is allemaal voelbaar. Toch doet het je allemaal weinig, omdat het te simpel uiteengezet wordt.


In de categorie ‘famous last words’, op de vraag van zijn dochter waarom de Noordelijke staten de Burgeroorlog wonnen, zegt Earl: “Ze vochten ervoor. Dat is de enige manier voor mensen zoals wij.” Armoe in de Zuidelijke staten komt dus neer op het volgende: of je scharrelt geld bij elkaar in de drugshandel of door het plegen van roofovervallen. Er lijkt geen tussenweg te zijn. Om te ontsnappen uit deze harde waarheid, dit nihilistische bestaan, moet er een bokswedstrijd gewonnen worden. Simpel, nietwaar?


Eigenlijk hang je na twintig minuten kijken al moedeloos in de touwen. ‘Donnybrook’ pretendeert veel, maar levert weinig. Je bent na afloop knock-out, maar niet om de juiste redenen. Sutton wilde een klassieker afleveren, maar alles blijft maar een beetje in het luchtledige hangen.


De enige twee lichtpuntjes qua spel in de film zijn Delia, invoelend geportretteerd door Margaret Qualley (‘Once Upon a Time… in Hollywood’, ‘The Nice Guys’) en Alexander Washburn. Twee sterren aan een donkere hemel…

Ruud Stift

Waardering: 2

VOD-release: 25 maart 2020