Don’t Say a Word (2001)

Regie: Gary Fleder | 113 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Michael Douglas, Sean Bean, Brittany Murphy, Skye McCole Bartusiak, Guy Torry, Jennifer Esposito, Shawn Doyle, Victor Argo, Conrad Goode, Paul Schulze, Lance Reddick, Famke Janssen, Oliver Platt, Aidan Devine, Alex Campbell

Bij een goed voorbereide overval maakt de bende onder leiding van Patrick Koster (Sean Bean) een kostbare rode edelsteen buit. Ze weten te ontsnappen in twee groepen, maar de ene groep bedriegt de andere en Koster verdwijnt met twee van zijn handlangers achter de tralies zonder buit. Jaren later maken ze meedogenloos jacht op Elisabeth Burrows, de dochter van de aanstichter van al het kwaad, die hen goedschiks of kwaadschiks moet helpen om de kostbare edelsteen in hun bezit te krijgen. Maar Elisabeth zit al tien jaar lang in psychiatrische inrichtingen, onbereikbaar voor Koster en de zijnen.

Dr. Nathan Conrad is op weg naar huis waar hij Thanksgiving zal vieren met zijn vrouw (Famke Janssen) die aan bed gekluisterd is vanwege een gebroken been en zijn dochtertje Jessie. Als vriendendienst aan Dr. Louis Sachs houdt hij een kort gesprek met Elisabeth die een verpleger met zoveel geweld te lijf is gegaan dat de man het ternauwernood heeft overleefd. Conrad heeft binnen enkele minuten door dat Elisabeth haar geestesziekte voorwendt en dat waarschijnlijk al tien jaar doet en gaat na zijn rapportage aan Sachs naar huis.

De volgende ochtend blijkt dochtertje Jessie onvindbaar en wordt het echtpaar door Koster gebeld dat hij Jessie in zijn macht heeft en al hun handelingen in de gaten houdt. Als Conrad hem kan helpen aan een cijfercode waarvan alleen Elisabeth op de hoogte is en dat ook nog eens voor 17.00 uur zal hij Jessie teruggeven en het gezin verder met rust laten. Conrad staat voor de moeilijke opgave een zwaar getraumatiseerde en vooral doodsbange tiener binnen een zeer beperkte hoeveelheid tijd een code te ontfutselen die ze al bijna haar leven lang angstvallig geheimhoudt.

Een alziende, alwetende schurk, een gezin dat wordt ontwricht door een ontvoering van een kind en de nodige bedreigingen krijgt te verduren en een psychisch zwaar beschadigd meisje dat een groot verlies heeft geleden en zich tegen dezelfde barbaarse misdadigers moet beschermen. Het klinkt nogal doorsnee voor een thriller en dat is het tot op zekere hoogte ook, maar er zijn net wat kleine details die de film niet saai maar juist extra spannend maken, zoals het gebroken been van Famke Janssen dat in een stellage op bed ligt en haar volslagen inmobiel maakt. Net als het feit dat alle leden van het gezin hun best doen om terug te vechten en niet alles afhangt van de vindingrijkheid van de pater familias.

Ook al is het een bekend verhaal, de acteurs spelen goed en Brittany Murphy is natuurlijk perfect gecast als het meisje dat met haar fragiele verschijning en vele zenuwtics medelijden oproept, maar ook bewondering voor de manier waarop ze zich teweer stelt tegen het geweld dat haar al van jongs af aan achtervolgt in de vorm van Patrick Koster en zijn handlangers. Ook Famke Janssen met haar niet van echt te onderscheiden Amerikaanse accent vertolkt uitstekend de lastige rol van een vrouw die aan haar bed is gekluisterd, maar ondanks die handicap tot het uiterste gaat om haar dochtertje te redden. Haar statische toestand is daardoor verre van saai.

Een prima thriller met veel actie, spanning en een geheim dat langzaamaan ontrafeld wordt na de nodige plotwendingen. Dat daar wat formulewerk aan te pas komt, is helemaal niet erg. Lekker om naar te kijken.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 december 2001