Dorsvloer vol confetti (2014)

Regie: Tallulah Schwab | 94 minuten | drama | Acteurs: Hendrikje Nieuwerf, Suzan Boogaerdt, Steven van Watermeulen, Tom van Kessel, Yannick de Waal, Peter Barlage

‘Dorsvloer vol confetti’ is de verfilming van de gelijknamige bestseller van Franca Treur. Hoofdpersoon is de 12-jarige Katelijne, een meisje dat opgroeit in een Zeeuws boerengezin eind jaren 80. Binnen dat gezin gelden de normen en waarden van de bevindelijken, een van de vele loten aan de gereformeerde stam. Tijdens een lange zomer ondervindt Katelijne dat het leven soms meer heeft te bieden dan de gereformeerde kerk toestaat. Bovendien ontdekt ze de kracht van een ongebreidelde fantasie.

Dit alles levert een behoorlijk genietbare film op. Het zomerse Zeeuwse landschap oogt tijdloos en wonderschoon. Het acteren is van een behoorlijk niveau, met name van Hendrikje Nieuwerf (Katelijne) en Suzan Bogaerdt (moeder). Het tempo is lekker loom, precies wat je verwacht van een zomers verhaal binnen een niet al te flitsend milieu.

De film maakt vaak de juiste keuzes. De eerste drie kwartier verblijven we op het Zeeuwse platteland, daarna gaan we met Katelijne uit logeren. Zo ondergaan we even intens als onze heldin de kleuren, geluiden en drukte van de grote stad. Al even sterk is hoe er subtiel wordt toegewerkt naar de dorsvloer vol confetti uit de titel en hoe Katelijne onvermijdelijk loskomt van haar milieu.

‘Dorsvloer vol confetti’ laat het in één opzicht afweten: de uitbeelding van een christelijk milieu. Religieuze gevoelens en intelligentie mogen nog altijd niet samengaan. In films lijken strenggelovigen daarom altijd een paar chromosomen te missen. Zo ook hier. We zien christenen die iedere onwelgevalligheid pareren met een Bijbelspreuk. We zien een gezin waarin nooit een zinnig gesprek plaatsvindt. We zien een oerdomme leraar die een satanische tekst uit popmuziek destilleert. Natuurlijk kwam dat voor op christelijke scholen, maar dat die christelijke leerlingen ook nog normaal onderwijs kregen vertellen ze er niet bij. Alsof het dagelijks leven 24 uur lang overgoten was met een gereformeerde saus.

Zo lijkt ‘Dorsvloer vol confetti’ minder de verbeelding van een gereformeerde geloofsgemeenschap dan de verbeelding van een achtergebleven gezin uit een achtergebleven dorp in een achtergebleven regio. Ironisch dat de film dezelfde strategie hanteert als zij de gereformeerde gemeente impliciet verwijt: een ver doorgevoerd simplisme. Dat maakt ‘Dorsvloer vol confetti’ nog geen slechte film, maar minder goed dan hij had kunnen zijn.

Henny Wouters

Waardering: 3

Bioscooprelease: 18 september 2014
DVD- en blu-ray-release: 14 januari 2015