Downside Up (2016)

Recensie Downside Up CinemagazineRegie: Peter Ghesquière | 15 minuten | korte film, drama | Acteurs: Hélène De Vos, Jan De Vroey, Milo Huyghebaert, Peter Janssens, Paul Mertens, Jelle Palmaerts, Nico Sturm, Tineke Van Haute

In de Vlaamse kortfilm ‘Downside Up’ van Peter Ghesquière bestaat de wereldbevolking bijna volledig uit mensen met het syndroom van Down. Twee geliefden zitten bij aanvang van de film bij de arts, die hen omzichtig uitlegt wat er kan gebeuren als twee mensen elkaar heel lief vinden. Het is overbodige informatie, want aan de dikke buik van het gelukzalig glimlachende meisje te zien zijn ze daar allang van op de hoogte. Niet veel later wordt Eric geboren. Hoewel de ouders erg blij zijn, is er één grote maar: Eric is ‘normaal’, of liever abnormaal – hij heeft een chromosoom te weinig.

De arts gaat in voice-over verder om het leven van Eric te beschrijven (gelukkig ondertiteld, want er is geen touw aan vast te knopen), met alle moeilijkheden die hij op zijn weg naar volwassenheid tegenkomt, als anders-zijnde. Op school valt het natuurlijk des te meer op en daar wordt al een zaadje gepland voor zijn latere carrière. ‘Downside Up’ zit vol grappige details, en het is duidelijk dat er met veel zorg aan deze film is gewerkt. Zowel de aankleding van de sets als de cast, maar ook de cinematografie is tot in de puntjes verzorgd en er is een bijzondere, ietwat surrealistische sprookjesachtige sfeer gecreëerd, die – hoe kort de film ook is – overtuigt. Zien als je de kans krijgt!

Monica Meijer

Waardering: 4

DVD- en blu-ray-release: 17 oktober 2017 (DVD/blu-ray-box Selected Shorts #23 – De Beste Vlaamse Kortfilms)