Dracula II: Ascension (2003)

Regie: Patrick Lussier | 90 minuten | horror | Acteurs: Jennifer Kroll, Jason Scott Lee, Craig Sheffer, Diane Neal, Khary Payton, Brande Roderick, Jason London, Chris Hunter, Tom Kane, John Light, Stephen Billington, Nick Philips, John Sharian, Dragos Balauca, David Gant, Roy Scheider

‘Dracula II: Ascension’ is de zoveelste vampierfilm. En hiermee is gelijk dan ook alles gezegd. Het verhaal heeft niets om het lijf. Geen origineel uitgangspunt maar een uitermate clichématig geheel met twee plotwisselingen, die je ook nog van mijlenver ziet aankomen. Het ontbreekt de film aan dialogen met een zinnige inhoud. Enkel loze kreten en opmerkingen, die op amateuristische wijze worden geuit, moeten de kijker informeren en vermaken. Dit gemis zou bijvoorbeeld door ijzingwekkende momenten goedgemaakt kunnen worden. Echter de vereiste spanning in een horrorfilm wordt in ‘Dracula II: Ascension’ op kunstmatige wijze hoog gehouden. De half ingedutte kijker schrikt wakker van de luide geluidsfragmenten, die noodzakelijk blijken te zijn bij de toch al voorspelbare schrikmomenten en het ontbreken van een natuurlijke spanningsboog.

Het acteerniveau is bedroevend laag en het maakt dan ook voor de toeschouwer niet uit in welke volgorde de hoofdpersonen het leven verliezen. Personages zonder inhoud zullen geen binding oproepen en dat lijken de acteurs niet te beseffen. Het oplepelen van teksten en geschrokken, verbaasd of angstig kijken is het enige dat blijkbaar wordt verlangd. Onduidelijk is ook waarom de in 2008 overleden acteur Roy Scheider (onder andere bekend van ‘Jaws’ en ‘The French Connection’) zich heeft laten verleiden tot een cameo en naamsvermelding op het promotiemateriaal van de film. In de film is geen overdreven gore en zijn de special effects, die een enkele keer wel erg gedateerd aandoen, door de band genomen van een matig niveau. De vechtscènes – waarvan er overigens maar weinig zijn – kennen absoluut geen choreografie van enige betekenis.

‘Dracula II: Ascension’ is een sequel, die gepresenteerd wordt door de bekende regisseur van horrorfilms Wes Craven maar waarvan het verband met zijn voorganger ‘Dracula 2000′ ver is te zoeken. Liefhebbers van zowel Dracula of vampiers moeten hun heil ergens anders zoeken want met deze film zal de liefde voor het genre niet verder stijgen.

Lodi Meijer