Dreamgirls (2006)

Regie: Bill Condon | 131 minuten | drama, muziek, musical | Acteurs: Jamie Foxx, Beyoncé Knowles, Eddie Murphy, Danny Glover, Anika Noni Rose, Keith Robinson, Jennifer Hudson, Sharon Leal, Hinton Battle, Jordan Belfi, Gilbert Glenn Brown, Yvette Nicole Brown, Laura Bell Bundy, E.J. Callahan, Luna Rocio Cantale, Yvette Cason, John Cenatiempo, Robert Cicchini, Michael Cline, Colvin Collins, Thomas Crawford, Rubert Curtis-Brown, Loretta Devine, Matthew Dickens, Johnny Erasme, Alexander Folk, Alejandro Furth, Bashier Gavriel, Jason Graham, Vince Grant, Ralph Louis Harris, John Lithgow

‘Fame Comes And Goes, Stars Rise And Fall, But Dreams Live Forever’ ‘Dreamgirls’ is de verfilming van de gelijknamige musical die begin jaren 80 op Broadway verscheen en is geregisseerd en geschreven door Bill Condon, die ook verantwoordelijk was voor het script van de musical ‘Chicago’ (2002). Deze laatste film won maar liefst zes Oscars en ontving vele andere nominaties. Tijdens de Golden Globes uitreiking in 2007 kreeg ‘Dreamgirls’ drie Awards, onder andere voor Beste Film. Succes verzekerd dus voor Hollywood’s nieuwste musical. Het verhaal van ‘Dreamgirls’ is vrij simpel en een die we al vaker hebben gehoord. Bandje wil succesvol worden, meiden krijgen eindelijk hun big break en worden megapopulair. Dan komen ze in het wereldje van de showbizz terecht, waarbij iedereen ineens niet zo aardig is als in het begin, met zijn neus in de coke zit en voornamelijk aan zichzelf denkt. Het is een wereldje waarbij je, als je niet het juiste lijf en hoofd hebt, zomaar aan de kant wordt gezet. Dat overkomt ook Effie White, de leadzangeres van The Dreamettes. Wanneer manager Curtis, Deena (Beyoncé) de nieuwe leadzangeres van The Dreams maakt, beginnen de problemen; Effie kan namelijk niet goed in de schaduw van anderen staan en zij verlaat de band.

‘Dreamgirls’ bestaat uit een cast die ideaal is voor een musical. Dat Jamie Foxx naast een geweldige zanger ook een erg goede acteur is, heeft hij wel bewezen in ‘Ray’ (2004), waar hij een Oscar voor won. Dat Beyoncé goed kan zingen weten we inmiddels ook, en haar acteerkunsten zijn ook niet slecht. Maar Jennifer Hudson in de rol van Effie White steelt hier toch echt de show. Wat een stem, wat een performance! De Amerikaanse Hudson (1981) deed mee aan het derde seizoen van het programma American Idol, waar ze zesde werd. Zij is absoluut dé ster van ‘Dreamgirls’ en dé ontdekking van 2007. Voor haar rol van Effie White won ze op 15 januari 2007 een Golden Globe Award. Naast Hudson levert ook Eddie Murphy een waanzinnige performance. Met een goede stem (wie had dat gedacht), en zijn grote brede glimlach en pretoogjes is hij zeer geloofwaardig als arrogante, aan drugs en vrouwen verslaafde popster.

Uiteraard is ook de muziek van ‘Dreamgirls’ fantastisch. Naast de originele liedjes zijn er een aantal nieuwe nummers speciaal voor de film geschreven, zo ook het mooie ‘Listen’ van Beyoncé, en als kijker betrap je jezelf erop dat je bij elk nummer in je stoel mee zit te swingen.  ‘Dreamgirls’ is werkelijk een superverfilming geworden. Uiteraard spreken musicals niet iedereen aan, maar juist doordat er voor populaire zangers zoals Jamie Foxx en Beyoncé is gekozen zal de film toch voor een breed publiek geschikt zijn. De film is een en al glitter en glamour, vol met mooie vrouwen, mannen, geweldige decors, swingende nummers en de talentvolle nieuwkomer Jennifer Hudson. Kortom, je weet niet wat je mist als je deze film niet gaat zien.

Daphna Berger

Waardering: 5

Bioscooprelease: 22 februari 2007