Dreaming by Numbers (2005)

Regie: Anna Bucchetti | 75 minuten | documentaire

In Napels zijn in de oude volksbuurtjes nog veel ouderwetse lottokantoortjes. De film volgt de klanten en hun verhalen van een al honderd jaar oud lottokantoortje in een levendige steeg. De buitenstaander zou het niet eens zien, zo klein en onaanzienlijk is het, maar voor de vele klanten is dit de plek waar alle hoop, dromen en fantasieën samenkomen en waar zij geld inzetten om hun dromen te doen uitkomen.

De zussen Angela en Maria die in het kantoor werken, kennen de levensverhalen van hun klanten. Ze helpen ze, door in een oud getallenboek de betekenis van bepaalde cijfercombinaties op te zoeken, waarna het lot ter plekke wordt afgedrukt. De Napolitanen geloven heilig in deze getallensymboliek. Voor hun geloof in de kracht van het boek geldt: hoe ouder de versie, hoe meer geloof in de uitleg.

De een speelt zijn leven lang dezelfde getallen, de ander laat de keuze voor de cijfers afhangen van een droom, een toevallige gebeurtenis of ontmoeting. De cijferobsessie neemt soms zeer vermakelijke vormen aan, (‘welke getallen levert een droom over een manke kakkerlak op?’). Die uitleg wordt opgezocht in het boek van de getallensymboliek, maar achter het gokken gaan soms tragische verhalen schuil.

Zo speelt een deelneemster al jaren met de cijfers van de geboortedata van haar overleden kinderen. Ze won nog nooit, maar blijft vertrouwen in de macht van het hiernamaals.

Een gepensioneerde historicus kijkt al zijn hele leven vanaf zijn dakterras neer op de drukke steeg. Vroeger schreef hij over volkscultuur en armoede. Hij dook in de geschiedenis van de getallenleer en raakte van lieverlee zelf ook in de ban van de lotto.

Een mooie uitspraak volgt op een vraag of het niet beter zou zijn de ingelegde lottogelden te sparen, in plaats van te gokken. Sparen is niets voor de gepassioneerde speler, die vindt zijn rust pas in het hoopvolle bezit van een lottobriefje. Dat kleine vodje papier, dat in staat is het lot definitief te keren. Met sparen kom je nooit tot een ontsnapping uit het leven dat ze thans hebben. Iedere week opnieuw is de dag van de trekking een hoogtepunt…

Er zijn spelers met een meer beschouwelijke inslag. Een interessante uitspraak van een boekenrestaurateur is: “Lotto maakt niet rijk, het is liefde”, waarna een prachtige uitleg van zijn getallenkeuze volgt die bijna aansluit bij het motto van de Olympische Spelen: deelnemen is belangrijker dan winnen.

De film is een uiterst sfeervolle documentaire in zwart-wit. Er worden soms lichtelijk trieste verhalen verteld, maar het is zeker geen treurige film, integendeel! In de film zit volop humor! De grote inzet en de passie van de spelers die hun dromen door middel van het getallenboek laten omzetten in ‘winnende’ lottonummers is vertederend, zeker als je zelf niet in een dergelijke uitleg gelooft. Heb je als speler zelfs een wat afstandelijker benadering, dan is er volop humor in de gekozen lottogetallen. De zeer uiteenlopende uitleg van spelers die op de meest bizarre wijzen tot hun lottogetalletjes zijn gekomen, is vermakelijk.

Net als in de documentaire “Zielen van Napels’ van Vincent Monnikendam, zijn ook in deze documentaire de in prachtige zwart-wit fotografie gestoken beelden magnifiek. Met alle vertellingen van de spelers is het geen snel gemonteerde documentaire, maar kent het een sobere, enigszins trage, maar bijzonder sfeervolle opzet. Voor degenen die wel eens lotto spelen een aanrader, wellicht vinden zij hier de geschikte methode om winnende getallen te kiezen. Voor de liefhebbers van documentaires is dit weer een pareltje.

Rob Veerman

Waardering: 4

Bioscooprelease: 2 maart 2006