Dressed to Kill – Sherlock Holmes and The Secret Code (1946)

Regie: Roy William Neill | 72 minuten | horror, thriller, misdaad | Acteurs: Basil Rathbone, Nigel Bruce, Patricia Morison, Edmund Breon, Frederick Worlock, Carl Harbord, Patricia Cameron, Holmes Herbert, Harry Cording, Leyland Hodgson, Mary Gordon, Ian Wolfe

‘Dressed to Kill’ is een aflevering uit de reeks verfilmingen van de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle met Basil Rathbone als de geniale privé-detective Sherlock Holmes en Nigel Bruce als zijn assistent en chroniqueur dr. Watson.

Al snel nadat Conan Doyle in 1891 zijn verhalen in ‘The Strand Magazine’ begint te publiceren, wordt hij wereldberoemd. De fraaie illustraties van Sidney Paget hebben zeker bijgedragen aan dit enorme succes. Ontelbaar veel detective schrijvers onder wie Agatha Christie zijn schatplichtig aan Conan Doyle als de uitvinder van een geheel nieuw genre.

Sherlock Holmes is het meest verfilmde personage aller tijden. Tot de vaste elementen behoren zijn briljante vermogen om uit ogenschijnlijk onbetekenende details belangrijke zaken te deduceren, verder de gevleugelde woorden ‘Elementary, my dear Watson’ en tenslotte de hondentrouw van zijn ietwat onnozele assistent. Het illustere paar woont in Bakerstreet 221B en mrs. Hudson bestiert hun huishouding. Holmes speelt viool, rookt pijp en weet door zijn genialiteit zijn tegenstanders altijd voor te blijven en elke zaak op te lossen.

In Dartmoor Prison koestert een van de ingezetenen een groot geheim dat hij zelfs niet aan celgenoten prijsgeeft, ondanks alle pogingen van Scotland Yard om hem hiertoe te verleiden met behulp van infiltranten. De gevangenen moeten allemaal iets maken om geld te verdienen voor de gevangenis en hij maakt muziekdozen. Om zijn handlangers geheime informatie te doen toekomen, maakt hij drie identieke muziekdozen. Maar als ze bij het veilinghuis aankomen, blijken de muziekdozen al verkocht te zijn aan drie verschillende kopers.

De handlangers schuwen geen enkel middel om de muziekdozen in handen te krijgen: inbraak, misleiding, vermommingen en zelfs moord. Net als in het verhaal ‘A Scandal in Bohemia’ is Sherlock Holmes belangrijkste tegenstander een intelligente en mooie vrouw. Dat dit niet toevallig is, blijkt uit de vele verwijzingen naar dat verhaal. Maar in tegenstelling tot Irene Adler, die alleen maar misleiding gebruikte om zichzelf te beschermen, is Hilda Courtney (Patricia Morison) slecht en misdadig. En uiteindelijk is ze dan wel bijna net zo slim als Sherlock Holmes, maar in tegenstelling tot Irene Adler niet slimmer.

Basil Rathbone en Nigel Bruce zijn als een ouder echtpaar dat volledig op elkaar is ingespeeld. Zelfs de inconsequentie van gasverlichting binnenskamers aan de ene kant en een opmerking over de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de andere wordt zo soepel naar voren gebracht dat het niet stoort. Om even helemaal in op te gaan.

Diana Tjin-A Cheong