Drift (2013)

Regie: Benny Vandendriessche | 83 minuten | drama | Acteurs: Dirk Hendrikx, Lieve Meeussen, Constantin Cojocaru, Vlad Gliga

Water
Golven
Man
Naakt
Wankel
Matras
Onmacht
Vallen
Opstaan
Doorzettingsvermogen

Een experimentele recensie voor een experimentele film. ‘Drift’ is een bijzonder drama van de Vlaamse filmmaker Benny Vandendriessche. Door de bijna dialoogloze, maar visueel krachtige scènes is het aan de kijker zelf om er een verhaal uit te halen.

Sneeuw
Verval
Honden
Politieauto
Sigaret
Politiepet
Weids
Zweedse ambassade
Bureaucratie
Belgen
Sneeuwvlokken
Stilte

Dat wordt bemoeilijkt door de niet-chronologische vertoning van de beelden, maar gelukkig is het uiterlijk van de hoofdpersoon, de naamloze ‘Drifter’ (Dirk Hendrikx), een goed handvat. Verzorgd en meer aangekleed voor de traumatische gebeurtenis, steeds wilder en woester erna.

Raam
Vrouw
Laken
Ogen
Lippen
Haar
Lach
Geluk
Deken

Ook zijn gedrag biedt houvast. In de scènes met zijn vrouw (Lieve Meeussen) is hij bijna normaal, al sijpelt er al wel iets van melancholie door.

Lucht
Vogels
Omhoog
Balk
Touw
Voeten
Ondersteboven
Hond
Zwaaien
Armen
Lichtval
Mooi
Ongrijpbaar
Waterstroom

Zonder haar zijn de scènes moeilijk en lang, we zien fragmenten van een man die – soms letterlijk – ondersteboven is van de emoties die aan hem vreten. Verdriet, zeker, maar wellicht nog meer: schuldgevoel, onmacht, onzekerheid.

Appartementen
Woonwijk
Kinderen
Kijken
Stoep
Onkruid
Steen
Gezicht
Lopen
Raar
Lachen
Plas
Stoeprand
Volwassenen
Kijken
Verbaasd
Niet geënsceneerd

De beelden zijn vaak fraai, maar het desolate Roemeense landschap bewoond door arme zwerfhonden treft meer in het hart dan het lot van de hoofdpersoon.

Heuvels
Rails
Stenen
Klimmen
Uitglijden
Haast
Plassen
Vallen
Hoofd
Sneeuw
Omrollen

Hoewel Dirk Hendrikx een uitstekende performance-kunstenaar is, staat zijn personage te ver van de kijker, door zijn vele zonderlinge acties, om veel medeleven op te wekken.

Gebouw
Paarden
Wagens
Mist
Mannen
Sloophamer
Bakstenen
Bewapening

Daarbij komt dat de kijker over flink wat doorzettingsvermogen moet beschikken om de trage, vaak doelloos lijkende, scènes van ‘Drift’ te aanschouwen.

Zwart-wit
Dansen
Ballet
Man
Vrouw
Verlaten
Terugtrekken
Loslaten
Moeilijk
Armen
Linten

‘Drift’ is rouw in experimentele vorm. ‘Drift’ is een gedurfde film voor de avontuurlijke, moedige kijker.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 9 oktober 2014