Drive In (2000)

Regie: Chuck DeBus | 80 minuten | horror | Acteurs: Brenton Earley, Deshja Driggs, Rick Perkins, Alex Grant, Don Mandigo, Hud Floyd, Roger Motti, Taneka Johnson, Eric Jungmann, Elise Robins, Kasan Butcher, Morgana Rae, Scott Ford, Pamela Moore Somers, Jennifer Pfazgraff

Soms zijn er van die films waarbij je na het zien ervan voor de zekerheid toch nog even kijkt of alles in huis in orde is voordat je het licht uit doet en gaat slapen. Voorzichtig stap je in bed en ben je je bewust van elk geluidje in huis. Bij elk onbekend kraakje kijk je verschrikt op. Voor ‘Drive In’ geldt dit duidelijk niet.

Het verhaal op zich biedt hiertoe wel genoeg mogelijkheden. Niet alleen spreekt de locatie tot de verbeelding, maar ook de verklaring waarom de moordenaar juist op deze manier te werk gaat is acceptabel. Waar gaat het dan allemaal fout, zul je je afvragen? Het gaat mis met de uitwerking van de oppervlakkige en stereotype personages, die ook nog eens buitengewoon slechte dialogen opzeggen. En meer dan opzeggen is het niet. De emoties zijn erg slecht gespeeld en worden dan ook niet door de kijker als zodanig opgepikt.

Nu blinken horrorfilms wel vaker uit met slecht uitgewerkte karakters en zijn dialogen niet de eerste prioriteit, maar dan wordt de kijker in ieder geval uitbundig getrakteerd op spanning, bloed en vooral gruwelijke moorden. ‘Drive In’ houdt niet van traktaties. De gemiddelde bloeddonor schenkt bij ieder bezoekje aan de bloedbank meer bloed, voor de nodige spanning moet je je vingers in het stopcontact steken en de moorden verdienen het predikaat gruwelijk niet eens. En bovendien wordt het slecht in beeld gebracht.

De professionele scènes die de toeschouwer dan wel ziet zijn van Troma. Zij hebben de nodige filmclips (onder andere ‘Beware: Children At Play’, ‘Terror Firmer’ en ‘Monster In The Closet’) beschikbaar gesteld voor op het witte doek in de drive-in theater. ‘Drive In’ zou je alleen vanuit nostalgisch oogpunt voor de bijna uitgestorven drive-in theaters moeten zien. Liefhebbers voor horror moeten niet bij deze drive-in zijn en maar doorrijden naar de volgende.

Lodi Meijer