Drop Dead Gorgeous (1999)

Recensie Drop Dead Gorgeous CinemagazineRegie: Michael Patrick Jann | 97 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Kirsten Dunst, Ellen Barkin, Allison Janney, Denise Richards, Kirstie Alley, Sam McMurray, Mindy Sterling, Brittany Murphy, Amy Adams, Laurie A. Sinclair, Shannon Nelson, Tara Redepenning, Sarah Stewart, Alexandra Holden, Brooke Elise Bushman, Matt Malloy, Michael McShane

Miss-verkiezingen zijn natuurlijk een dankbaar onderwerp voor komedies, en al helemaal voor parodieën of zwarte komedies. ‘Drop Dead Gorgeous’ (1999, Michael Patrick Jann) neemt niet alleen het Amerikaanse plattelandsdorpje en diens gelovige inwoners op de hak, ook gehandicapten (zowel lichamelijk als geestelijk); rijke stinkerds en trailer trash, potentiële pedofielen, anorexia-patiënten en moeders die hun eigen jeugd projecteren op hun kinderen moeten er aan geloven.

Met een sterrencast om (zeker tegenwoordig) u tegen te zeggen staan de makers sowieso al 1-0 voor. ‘Drop Dead Gorgeous’ was het filmdebuut van Amy Adams en haar energie spat van het scherm. Maar ook actrices als Kirsten Dunst, Ellen Barkin, Allison Janney, Kirstie Alley, Denise Richards en Brittany Murphy voelen exact aan wat er van ze gevraagd wordt.

De setting is het fictieve plaatsje Mount Rose in Minnesota (scenarioschrijfster Lona Williams, zelf Minnesota’s Junior Miss in 1985 en met een studiebeurs van 10.000 dollar die ze won in America’s Junior Miss, groeide op in Rosemount, Minnesota). De kloof tussen rijk en arm is groot in Mount Rose. Tieners die in een krappe woonwagen wonen zitten in dezelfde klas als kinderen die maar met hun vingers hoeven te knippen om iets te krijgen. Een filmploeg komt opnames maken voor een documentaire over de 50ste jubileumeditie van de Sarah Rose Cosmetics Mount Rose American Teen Princess Pageant. De geïnterviewde meisjes vertellen de kijkers wat hen drijft en hoe ze inschatten dat hun kansen zijn. Ook hun ouders komen in beeld en naast het feit dat meteen duidelijk is tussen welke twee deelnemers het écht gaat, is hun sociaaleconomische achtergrond dat ook.

Amber Atkins (Kirsten Dunst) is een ambitieuze, sympathieke scholiere die geld verdient in een mortuarium. Terwijl ze de lijken van een verse make-uplaag voorziet, oefent ze haar tapdanspasjes. Haar wens is een zelfde carrière als nieuwsreporter Diane Sawyer te krijgen. Haar belangrijkste rivale is de rijke Becky Leeman (Denise Richards), wier moeder Gladys de voorzitster is van de Miss-verkiezing. Gladys (Kirstie Alley) was ooit zelf winnaar. Gladys is ervan overtuigd dat haar dochter (die het niet aan looks ontbreekt, wel aan sympathie en talent) gaat winnen. Als het niet goedschiks gebeurt, dan maar kwaadschiks.

‘Drop Dead Gorgeous’ is grappig, maar geen komedie waarbij je over de grond rolt van het lachen. Het scenario is erg vernuftig en elke observatie is raak. Heerlijke parodie, die na de goed gekozen en stiekem toch schokkende en verrassende eigenlijke slotscène nog wat te lang doorgaat, maar dat mag de pret niet drukken. Michael Patrick Jann mag zich na deze film dan vooral op het regisseren van tv-series hebben toegelegd, met ‘Drop Dead Gorgeous’ heeft hij een zwarte komedie gemaakt die de tand des tijds erg goed heeft doorstaan.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 8 juni 2000
VOD-release: 23 juni 2023 (Mubi)