Dumb & Dumber (1994)

Regie: Peter Farrelly, Bobby Farrelly | 107 minuten | komedie | Acteurs: Jim Carrey, Jeff Daniels, Lauren Holly, Mike Starr, Karen Duffy, Charles Rocket, Victoria Rowell, Joe Baker, Hank Brandt, Teri Garr, Felton Perry, Cam Neely, Harland Williams, Rob Moran, Brady Bluhm, Brad Lockerman, Kathryn Frick, Zen Gesner, Lawrence Kopp, Connie Sawyer, Lin Shaye, Fred Stoller, Mike Watkis, Diane Kinerk, Lisa Stothard, Sean Gildea, Charles Chun, Helen Boll, Hillary Matthews, Karen Ingram, Jesse Borja

Jim Carrey brak door met ‘Ace Ventura: Pet Detective’ (1994) en ‘The Mask’ (1994) waarin hij zijn fysieke humor tentoonspreidde. Jeff Daniels verscheen toen in de actiethriller ‘Speed’ (1994). Maar samen lieten Jim en Jeff ons dat jaar ook kennismaken met het meest domme duo ooit: Harry en Lloyd. Wie er nu ‘Dumb’ en wie ‘Dumber’ is, is maar de vraag want beide zijn enorme sufferds. Carrey is Lloyd Christmas, een limousine chauffeur met bloempotkapsel, Daniels is Harry Dunne, een hondenkapper met erg maf haar. De oenen worden dan beide ontslagen. Ze zijn hun loserleventje zat en besluiten naar Aspen te reizen met de hondenmobiel van Harry. Lloyd wil daar de mooie Mary (Lauren Holly) haar koffer terug geven die ze was vergeten toen hij haar naar het vliegveld reed. Wat volgt is een hoop hilariteit en stommiteit.

Carrey en Daniels zijn zo goed op elkaar ingespeeld dat het een groot plezier is om naar te kijken. Carrey brengt de fysieke humor die hem zo eigen is en Daniels krijg je van een heel andere kant te zien dan je gewend bent. Carrey liet zelfs de huls over zijn voortand verwijderen voor om een nog gekkere look te krijgen. Na de film was Carrey kort getrouwd met actrice Lauren Holly die hier Mary speelt. Hier heeft ze slechts een bijrol, het draait natuurlijk allemaal om het gestuntel van onze ´helden´.

De komedie ‘Dumb and Dumber’ is het regiedebuut van de gebroeders Farrelly. ‘There’s Something About Mary’ (1998) en ‘Me, Myself & Irene’ (2000) zijn ook van hun hand. Maar ‘Dumb and Dumber’ wordt de leukste film van hen genoemd. Door het succes van deze film werd later ‘Dumb and Dumberer: When Harry Met Lloyd´ (2003) gemaakt met twee andere acteurs en Harry en Lloyd als tieners. ‘Dumb and Dumberer’ werd niet zo goed ontvangen. Hier zijn de dialogen supergrappig en de stompzinnige humor zal bijna iedereen aan het lachen krijgen. Zoals Lloyd die uit een gate valt of Harry op het toilet. Wanneer ze aan elkaar gevroren Aspen binnen rijden of de pakken die zijn uitkiezen voor een liefdadigheidsdiner. Je moet hem gewoon gezien hebben. De truc die Lloyd in het restaurant uithaalt met Seabass is trouwens een knipoog naar de film ‘Something Wild’ (1986) waar Jeff Daniels hetzelfde doet bij Ray Liotta. Voor velen is ‘Dumb and Dumber’ een komedieklassieker, een stukje onnozele filmnostalgie. Maar ook de rest kan zeker (meerdere malen) genieten van de grappen en grollen van Harry en Lloyd.

Sarita Koendjbiharie

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 23 februari 1995