Dumb and Dumber To (2014)

Regie: Bobby Farrelly, Peter Farrelly | 105 minuten | komedie | Acteurs: Jim Carrey, Jeff Daniels, Rob Riggle, Laurie Holden, Rachel Melvin, Steve Tom, Don Lake, Patricia French, Kathleen Turner, Bill Murray, Tembi Locke, Paul Blackthorne, Brady Bluhm, Eddie Shin, Tommy Snider, Atkins Estimond, Lindsay Ayliffe, Matty Cardarople, Michael Yama, Nancy Yee

Twintig jaar na het eerste deel verscheen het vervolg. ‘Dumb And Dumber To’ is een opmerkelijk fenomeen, want wie zit er na zo’n lange tijd op een opvolger van een toch al bizarre ‘guilty pleasure’ te wachten?

Het geestelijk beperkte duo Harry (Jeff Daniels) en Lloyd (Jim Carrey) is niet ver gekomen in het leven. Na een grap waar Lloyd twintig jaar voor uittrekt, gaat het dommige duo samen op pad, omdat Harry net ontdekt heeft dat hij een tienerdochter heeft. Dat komt goed uit, want Harry is op zoek naar een donornier. Alleen loopt de roadtrip naar Harry’s dochter (Rachel Melvin) niet zoals gepland…

Deze reünie van regisseursduo Bobby Farrelly en Peter Farrelly en acteurs Jim Carrey en Jeff Daniels heeft geresulteerd in een aaneenschakeling van ongein. De acties en handelingen van antihelden Harry en Lloyd zijn zo grotesk en ridicuul dat je het moet zien om het te geloven. De humor is plat, oerflauw en ontzettend melig. Het is knap om te zien hoe snel en goed Carrey en Daniels weer in hun oude rol kruipen en hun infantiele personages neerzetten. Het ‘niveau’  (voor zover daar al sprake van was) van de eerste film wordt niet gehaald, maar fans van de eerste film kunnen hun hart ophalen.

‘Dumb and Dumber To’ is onnavolgbaar flauw, maar dankzij het aanstekelijke acteerwerk van de hoofdpersonages en een sterke bijdrage van Melvin (die ook een ontiegelijk dom personage neerzet) kijkt deze film prima weg. Het gaat nergens over, maar deze onzin wordt met zoveel jeu opgediend dat het geen moment verveelt. De grapdichtheid is namelijk zeer hoog. Het eerste deel was fris en nieuw. Dat is dit vervolg niet, maar het enthousiasme van cast en crew vergoedt veel.

Een nieuw publiek zal deze film waarschijnlijk niet aanboren, maar trouwe fans zullen goed uit de voeten kunnen met deze kolder.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 13 november 2014
DVD- en blu-ray-release: 13 maart 2015