Earth and Ashes – Khakestar-o-khak (2004)

Regie: Atiq Rahimi | 102 minuten | drama | Acteurs: Abdul Ghani, Jawan Mard Homayoun, Kader Arefi, Guilda Chahverdi, Walli Tallosh

Dastaguir en zijn kleinzoon Yassin reizen met veel moeite door het uitgestrekte landschap naar de mijn waar hun zoon en vader werkt. Ze zijn volledig aangewezen op de hulp van de vrachtwagenchauffeurs die slechts enkele malen of zelfs maar eenmaal per dag langs de kleine dorpen rijden en dan soms ook passagiers meenemen. Als Dastaguir alleen was geweest, had hij de reis lopend afgelegd, maar voor de kleine Yassin is zo’n voettocht gewoon te zwaar. De reis verloopt om meer dan een reden problematisch en Dastaguir wordt onderweg gekweld door visioenen van het bombardement en door schuldgevoelens.

Dastaguir weet niet of hij blij moet zijn dat hij en Yassin het bombardement op hun dorp Abqol hebben overleefd. Het hele dorp is verwoest en de andere familieden, onder wie ook zijn schoondochter Zaynab Yassin (Guilda Chahverdi), zijn daarbij om het leven gekomen. Hij weet niet goed hoe hij zijn zoon het slechte nieuws moet vertellen over de dood van Zaynab die naakt over straat rende, omdat ze toevallig in het badhuis was toen het bombardement losbarstte. Die schande is net zo verschrikkelijk als haar dood. Bovendien is de vijfjarige Yassin door het bombardement voorgoed doof geworden en hoe zal Mourad reageren op de handicap van zijn zoon?

De film brengt oorlog terug tot menselijke proporties. Het gaat niet zozeer om het oorlogsgeweld, maar wel over gevolgen daarvan voor het leven van gewone burgers. Niet alleen de familie van Dastaguir en Yassin is volledig ontwricht, maar ook de cohesie in de rest van de samenleving is aangetast door de vele vluchtelingen en rouwenden die vaak hun hele familie hebben begraven. Ook is daar de constante dreiging van geweld. Yassin rent op een gegeven moment achter een schaap aan en wat onder andere omstandigheden een leuk spelletje zou zijn geweest eindigt in een bloedbad als het schaap voor zijn ogen op een landmijn stapt.

‘Earth and Ashes’ is een klein menselijk drama met een geheel eigen sfeer. Dat Dastaguir steeds weer een vrachtwagen mist en opnieuw een hele dag moet wachten, omdat Yassin net weer is weggelopen, is grappig op een verdrietige manier. En dat Yassin anderen wil helpen om te zoeken naar hun stemmen die zijn verdwenen, is pure poëzie. Een lieve, melancholieke film.

Diana Tjin-A Cheong