Earth: Een onvergetelijke dag – Earth: One Amazing Day (2017)

Recensie Earth: Een onvergetelijke dag CinemagazineRegie: Richard Dale, Lixin Fan, Peter Webber | 95 minuten | documentaire | Verteller: Thom Hoffman

De makers van ‘Earth’ hebben al jaren hun naam hoog weten te houden met programma’s en films die de diverse aspecten van de aarde op zijn mooist laten uitkomen, maar ‘Earth: Een onvergetelijke dag’ (‘Earth: One Amazing Day’) is de eerste officiële opvolger van het legendarische kassucces uit 2007. ‘Earth: Een onvergetelijke dag’ is misschien een wat misleidende titel, want het suggereert dat alles wat je in deze natuurdocumentaire van BBC Earth ziet in één dag is gebeurd dan wel opgenomen, maar niets is natuurlijk minder waar.

Die ene dag uit de titel slaat op de structuur die de filmmakers deze documentaire hebben gegeven: van de vroege dageraad tot de uurtjes tussen schemering en nacht. De film begint als de zon net boven onze ‘gelukkige planeet’, zoals Moeder Aarde in ‘Earth’ al werd genoemd, opkomt. De dieren die op dat tijdstip actief worden, of die – in het geval van de serval in Kenia – nog even hun laatste taken verrichten voor ze gaan slapen, worden prachtig in beeld gebracht. Last van een ochtendhumeur hebben de meesten niet. Meteen valt de ietwat kinderlijke toevoeging in de geluidsmix op, die later in de documentaire vaker de kop opsteekt. Wanneer de prooi van de serval ternauwernood aan zijn klauwen weet te ontkomen, horen we het cartoonachtige geluid van een raceautootje. Veel spannender zijn de beelden van de zeeleguanen op de Galapagos eilanden, die zich roerloos laten warmen door de ochtendzon. De om hen heen kronkelende slangen vormen geen gevaar voor hén, maar wél voor hun net uitkomende baby’s. Het is spectaculair om te zien hoe deze slangen op de loer liggen en hoe de jonge leguanen, die nog geen poot op aarde hebben gezet, direct bij hun eerste stapjes al moeten hollen voor hun leven.

‘Earth: Een onvergetelijke dag’ gaat verder met beelden van een reuzenpanda met jong en een jong zebraatje dat voor het eerst een rivier moet oversteken, met alle bijkomende gevaren van dien. Adembenemende beelden zien we van de narwals die zich op de Noordpool een weg banen door het ijs. De fragmenten van een bruine beer die zich tegen de ruwe schors van een boom schuurt om de jeuk die de warme zon veroorzaakt te verminderen, worden vergezeld van een komisch bedoeld deuntje. En ook onder de scène waarin twee giraffen het tegen elkaar opnemen in een gevecht om het territorium en de vrouwtjes horen we een geijkt ‘western stand-off’ melodietje. Dit kindvriendelijk maken van de documentaire leidt wat af van de weergaloze beelden, die met eindeloos geduld door de vakmensen van BBC Earth zijn verzameld, maar het is een kleine smet op een verder vrijwel vlekkeloze film.

Tegen de tijd dat we bij de eendagsvliegen zijn aangekomen, die in de rivier de Tisza in Hongarije uitsluitend tot leven komen om zich voort te planten, is de film al bijna ten einde, maar deze ‘onvergetelijke dag’ had met gemak nog een paar uur langer mogen duren. Hoewel herhaling op de loer ligt (en er ook daadwerkelijk beelden te zien zijn die de BBC Earth-kenners wel heel bekend voor zullen komen), is ‘Earth: Een onvergetelijke dag’ door de nieuwe structuur, de montage en de inmiddels verder ontwikkelde filmtechnieken beslist de moeite waard.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 18 januari 2018
DVD- en blu-ray-release: 22 mei 2018