Eastern Condors – Dung fong tuk ying (1986)

Regie: Sammo Hung Kam-Bo | 93 minuten | actie, drama, oorlog | Acteurs: Sammo Hung Kam-Bo, Biao Yuen, Haing S. Ngor, Joyce Godenzi, Chi Chun Ha, Ching-Ying Lam, Melvin Wong, Charlie Chin, Kwok Keung Cheung, Lan Guang Lau, Woo-ping Yuen, Kwai Yuen, Lung Chan, Wah Yuen, Yasuaki Kurata

Amerika, 1976. De Vietnam oorlog is voorbij, maar in de jungle ligt nog twee miljoen aan explosieven opgeslagen die daar door de Amerikanen zijn achtergelaten. Om te voorkomen dat de Vietcong op de hoogte raakt van het bestaan van dat immense wapenarsenaal en er gebruik van maakt, wordt een SWAT team bestaande uit twaalf Amerikanen van Aziatische afkomst daar op een geheime missie naartoe gestuurd. De codenaam is ‘Eastern Condors’ en de Amerikaanse regering weet zogenaamd van niets. Van de twaalf zijn er tien veroordeelde criminelen die, wanneer de missie is volbracht, hun vrijheid terugkrijgen en daarbovenop $200.000.

De meeste mannen hebben het vliegtuig al met een parachute verlaten als de missie onverwachts wordt afgeblazen. De luitenant (Ching-Ying Lam) die de leiding heeft besluit dat hij verplicht is bij zijn mannen te blijven en springt hen achterna. In hun poging de missie alsnog te volbrengen en in ieder geval de premie op te strijken worden ze geholpen door drie Cambodjaanse guerilla’s. Deze jonge meiden zijn volleerde vechters en voor niets of niemand bang, maar ook zij kunnen niet voorkomen dat het team steeds kleiner wordt.

Regisseur Sammo Hung Kam-Bo kent zijn Hollywood klassiekers goed en maakt vrijmoedig gebruik van het werk van zijn voorgangers. Afgezien van ‘The Dirty Dozen’ komen bijvoorbeeld ook ‘The Guns of Navarone’ (1961) en ‘The Deerhunter’ (1978) voorbij. Van die laatste film heeft hij vrijwel letterlijk de scène geïmiteerd waarin gevangenen half onder water in kooien creperen en er alleen uit worden gehaald om Russische roulette te spelen. Het enige wat afwijkt is dat het nu kinderen zijn die de pistolen tegen de hoofden van de gevangenen plaatsen en afvuren in plaats dat de gevangenen dat zelf doen. Een cynisch citaat.

Naast kluchtige dialogen, flauwe humor en cartoonesk acteren is ‘Eastern Condors’ een redelijk spannende film met veel rauw geweld. De gevechten zijn fraai uitgevoerd, hoewel de slachtoffers bij sommige vuurgevechten meer als dansers tegelijk omhoog springen om vervolgens sierlijk dood neer te vallen, maar een kniesoor die daarop let. De dodelijke katapult die Ming-Sun Tung (Sammo Hung Kam-Bo) heeft samengesteld uit planten en waarmee hij John J. Rambo tot een knoeipot reduceert, is een van die onverwachtse pareltjes die deze doorsnee film iets speciaals geven.

Diana Tjin-A Cheong