Eddie the Eagle (2016)

Regie: Dexter Fletcher | 106 minuten | biografie, drama, komedie, sport | Acteurs: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken, Keith Allen, Jim Broadbent, Tom Costello, Jo Hartley,  Dickon Tolson, Jack Costello,  Mark Benton, Tim McInnerny, Edvin Endre, Mads Sjøgård Pettersen, Marc Benjamin, Iris Berben, Rune Temte, Carlton Bunce

Bijna iedere sporter droomt ervan: deelname aan de Olympische Spelen. Maar wat als je simpelweg niet goed genoeg bent in de sport die je beoefent? In het geval van de Britse Eddie Edwards pak je gewoon de sport op die je beste kans geeft op deelname. Dat het hier het levensgevaarlijke schansspringen betreft maakt het waargebeurde verhaal van ‘Eddie the Eagle’ des te vreemder. In de verfilming van dit Olympische sprookje speelt Taron Egerton, voornamelijk bekend van zijn hoofdrol in ‘Kingsman: The Secret Service’, de titelrol, naast grote namen als Hugh Jackman en Christopher Walken.

Al van jongs af aan heeft Eddie maar één doel in het leven: een Olympiër worden. Vooral zijn ouders weten niet wat ze met deze onmogelijk lijkende roeping aan moeten. Net wanneer Eddies droom in handbereik lijkt door als skiër deel te nemen aan de Winterspelen van ‘88 in Calgary wordt hij dwarsgezeten door het nationaal Olympisch comité.

Eddie geeft niet op en besluit om zich te kwalificeren via het levensgevaarlijke schansspringen. Na een bliksemverhuizing naar een skischans in Duitsland besluit de knorrige onderhoudsman Bronson Peary (Hugh Jackman) de klungelige, maar volhardende Brit de basistechnieken aan te leren. Wat Eddie niet weet is dat het verleden van Bronson hem geweldig van pas zal komen.

Mocht het verhaal van Eddie ‘The Eagle’ Edwards zich in de huidige tijd voltrekken zou het binnen de kortste keren een viral sensatie zijn. Het aanstekelijke optimisme dat ‘Eddie the Eagle’ uitstraalt zorgt voor een fijne kijkervaring. Taron Egerton maakt nog net geen karikatuur van de sullige Eddie, maar dit draagt juist bij aan de charme. Evenals de fijne jaren-80 soundtrack, waar ‘Jump’ van Van Halen uiteraard niet mag ontbreken.

Hugh Jackman zou je misschien niet snel in zijn vertolkte rol verwachten, maar de chemie tussen de twee is dik in orde. Mooi voorbeeld hiervan is wanneer Bronson de maagdelijke Eddie probeert te overtuigen dat hij een schanssprong moet vergelijken met het bespringen van Bo Derek, inclusief schreeuwend orgasme. Mocht de overdaad aan schoudervullingen en kleurrijke skipakken geen grijns op je gezicht toveren, dan zorgen de vaak rake grappen hier wel voor.

‘Eddie the Eagle’ is doordrenkt met de Olympische gedachte dat meedoen belangrijker is dan winnen. Zeker wanneer je leert dat professionele schansspringers al vanaf hun zesde bezig zijn, lijkt de droom van Eddie vrijwel onmogelijk, desondanks is er nooit een cynische noot te bekennen. Een van knapste prestaties van de film is dan ook dat het ondanks de altijd aanwezige positiviteit nooit te zoetsappig overkomt.

Het verhaal van ‘Eddie the Eagle’ leent zich uitstekend voor een fijne feelgood movie en dat is het dan ook. De clichés vliegen je soms wel om de oren maar de film komt zo oprecht over dat je dit als kijker al snel voor lief neemt. Een heerlijk waargebeurd sprookje die laat zien dat geen enkele droom te groot is als je maar in jezelf gelooft.

Scott van der Winden

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 31 maart 2016
Digital HD-release: 25 juli 2016
DVD-release: 10 augustus 2016