Eddie The Movie (2008)

Regie: Dennis Bots | 12 minuten | horror, korte film | Acteurs: Levi van Kempen, Carolina Dijkhuizen, Joris Putman, Anouk van Kooijk, Tony Neef, Ben Cramer, Bonnie St. Claire

Eddie de Clown is een ware horroricoon aan het worden in Nederland. Wat eerdere Nederhorrorprodukties als ‘Horizonica’ en ‘DoodEind’ nalieten, hoe geslaagd ze ook waren in hun opzet, is nota bene een pretpark, Walibi World in Biddinghuizen, wel gelukt: in navolging van Michael ‘Halloween’ Myers, Freddy Krueger en Pinhead heeft Nederland nu ook een echte engerd. Nu hebben clowns sinds Stephen Kings ‘It’ al een slechte reputatie, maar Eddie doet nauwelijks voor Pennywise onder. Vampierachtige tanden en vreemd rood/groen haar, een duivelse blik in zijn ogen… maar wie is het nu echt? Dat wordt zorgvuldig geheim gehouden.

Eddie werd in 2007 door Dokter Shock tot leven gewekt tijdens het Halloweenfeest in Walibi World. Sinds zijn geboorte zijn er al speculaties over een speelfilm. Eddie de Clown heeft een bescheiden rijtje BN-ers op weten te trommelen voor zijn korte horrorfilm, dat deed hij onder andere aan de rode loper van de première van Les miserables. Er zijn dan ook een aantal musicalsterren die hun opwachting maken in ‘Eddie The Movie’, zoals Tony Neef en Carolina Dijkhuizen. Cameo’s zijn er van Ben Cramer en Bonnie St. Claire. Voor de regie tekende Dennis Bots, die bekend is van onder andere ‘Het huis Anubis’ (zowel de tv-serie als de bioscoopfilm ‘Anubis en het pad der zeven zonden’) en ‘Plop en de pinguïn’. Bots regisseerde ook commercials en filmpjes voor De Efteling.

De plot van ‘Eddie de Clown’ blinkt niet uit in originaliteit: vier jongeren blijven na sluitingstijd achter in Walibi World om daar eens even lekker te genieten van alle attracties, zonder in de rij te hoeven staan. De medewerker van Walibi die van hun aanwezigheid op de hoogte is, weet niet hoe snel hij zich uit de voeten moet maken. Het blijkt dat hij bang is voor de geest van Eddie de Clown, een medewerker van het pretpark, die op ongelukkige wijze ten val is gekomen en is gestorven. Sinds zijn dood zou de geest van Eddie de Clown rondwaren op het pretpark. Je ziet het al van mijlenver aankomen: de vier jongeren zullen het monsterlijke wezen ontmoeten en vast en zeker een gruwelijke dood tegemoet zien. Alleen de wijze waarop zij het loodje zullen leggen is nog blanco.

Ondanks de voorspelbaarheid is ‘Eddie the Movie’ een leuke mini-horrorfilm geworden. De acteurs zijn over de top, zoals dat hoort en het is duidelijk dat de film met veel enthousiasme gemaakt is. De speelduur van 12 minuten is precies lang genoeg en dat afgeraffelde eind biedt alleen maar mogelijkheden voor een sequel. De film is vooralsnog alleen online te zien.

Monica Meijer

Waardering: 3