Eden Log (2007)

Regie: Franck Vestiel | 98 minuten | horror, thriller, science fiction | Acteurs: Clovis Cornillac, Vimala Pons, Zohar Wexler, Sifan Shao, Arben Bajraktaraj, Abdelkader Dahou, Tony Amoni, Antonin Bastian, Joachim Staaf, Benjamin Baroche, Zakariya Gouram, Gabriella Wright, Asha Sumputh, Nadia-Layla Bettache, Lavinia Birladeanu

In de zoektocht naar nieuwe energiebronnen wordt humaniteit langzaam maar zeker uit het oog verloren. `Eden Log’ kiest voor deze filosofische insteek met een duister randje. Hoewel dit de eerste film is die Franck Vestiel zelf regisseerde, leerde hij de kneepjes van het vak kennen bij films als ‘Ils’ en ‘Dante 01′. Als regisseur slaat hij met ‘Eden Log’ meteen toe, de film zou namelijk wel eens kunnen uitgroeien tot een SF-cult klassieker.

Je wordt wakker in een labyrint, klimt uit de modder en verder zoek je het zelf maar uit. Een interessante premisse die ‘Eden Log’ biedt. In de film wordt Tolbiac (Clovis Cormillac) gevolgd die dit lot is overkomen, hij heeft geen enkel besef van de situatie waarin hij is beland. Al snel ontdekt hij dat de wortels van een gigantische boom verbonden lijken te zijn met zijn huidige situatie. In zijn zoektocht naar het hoe en waarom krijg je steeds meer stukjes aangereikt van de puzzel die ‘Eden Log’ in feite is.

Dit soort type film is niet voor iedereen weggelegd, het blijft allemaal namelijk erg vaag en je moet veel geduld hebben om uiteindelijk meer inzicht in de plot te krijgen. Hoewel er wel een climax is waarin het belangrijkste wordt uitgelegd is de inhoud van de film niet het belangrijkste aspect van ‘Eden Log’. Het is de audiovisuele kant die `Eden Log’ tot een waar spektakel maakt. Misschien kan het wel het best beschreven worden als complete chaos, dat is tenminste de eerste indruk die je krijgt. Gangen en kamers, bestaande uit beton en staalwerk, worden weergegeven in een vaal kleurenpalet. Overwegend zwart-wit beelden die door een niet altijd even goed functionerende belichting ook nog eens een stroboscoopachtig effect hebben. Samen met een zeer onheilspellende score zorgt dit voor een claustrofobische sfeer. Deze sfeer doet erg denken aan het computerspel ‘Half-life’, wie hiermee bekend is zal zich dan ook gelijk thuis voelen in de wereld van `Eden Log’.

Het volgen van Tolbiacs expeditie door de verschillende gangen en verdiepingen van het labyrint is interessant maar op een aantal momenten niet afwisselend genoeg, een aantal sequenties duren te lang. De eentonigheid die hierdoor in de film dreigt te sluipen moet teniet gedaan worden door gemuteerde monsters die zo nu en dan door het beeld springen, maar dit heeft niet altijd het gewenste effect.

‘Eden Log’ moet het van zijn mysterieuze setting hebben, kijkt als een puzzel en het ligt aan jou of alle stukjes uiteindelijk passen. Het is daarmee ook typisch een film die door menigeen tot aan de grond zal worden afgekraakt en door anderen juist de hemel in wordt geprezen. Hoeveel plezier je aan ‘Eden Log’ kunt beleven ligt aan de instelling waarmee je de film tegemoet treedt. Wanneer je bereid bent je over te geven aan een film met een duister filosofische thema zal ‘Eden Log’ niet teleur stellen.

Meinte van Egmond