Edward and Mrs. Simpson (1978)

Regie: Simon Raven | 420 minuten | drama, romantiek, geschiedenis | Acteurs: Edward Fox, Cynthia Harris, David Waller, Peggy Ashcroft, Nigel Hawthorne, John Shrapnel, Andrew Ray, Jessie Matthews, Peter Ellis, Charles Keating, Amanda Reiss, Nuala Barrie, T.R. Bowen, Patricia Hodge, Wensley Pithey, Elsie Randolph, Patrick Troughton, Gary Waldhorn, Rosanne Wickes, Maurice Denham, Marius Goring, Simon Cadell, Ed Devereaux, Robert Flemyng, Hugh Fraser, William Hoyland, Edward Jewesbury, Geoffrey Lumsden, Gerald Sim, Michael Stroud

Een geschikte huwelijkspartner vinden als troonopvolger is op zichzelf al een flinke klus. Dus laat staan iemand die zowel bij de familie als bij het volk gewenst is. Helaas voor koning George en koningin Mary heeft zoon Edward VIII een zwak voor bezette vrouwen. Hij scharrelt er lange tijd op los, maar de kroonprins bezwijkt uiteindelijk voor de charmes van de Amerikaanse Wallis Simpson. Ze is voor de tweede keer getrouwd én daardoor bijzonder ongeschikt als huwelijkskandidaat. Edward slaat alle advies in de wind om Wallis links te laten liggen en raakt meer en meer verliefd op de Amerikaanse, met alle gevolgen van dien… De kroonprins staat uiteindelijk voor de keuze: de troon of kiezen voor de liefde van zijn leven.

De miniserie ‘Edward & Mrs. Simpson’ kun je niet bestempelen als ‘luchtig’ of ‘eenvoudig’. Het scenario van dit zevendelige epos gaat hiervoor te diep in op de perikelen van Edward en Mrs. Simpson. Je ziet het niet alleen van hun kant, maar de politieke factoren worden ook aan gehaald én van de koninklijke familie. Daarbij zijn de vertolkingen van de hoofdrolspelers Edward (Edward Fox), Wallis (Cynthia Harris) en onder meer minister Baldwin (David Waller) geweldig sterk door hun mimiek. En Harris en Fox komen qua uiterlijk ook knap overeen met de werkelijke personen, wat ook goed doet voor de geloofwaardigheid van de miniserie. ‘Edward & Mrs. Simpson’ blijft natuurlijk een interpretatie op waargebeurde feiten, maar opvallend is dat Wallis wel heel erg de schuld in haar schoenen krijgt geschoven. Zoals te zien in de momenten wanneer de premier Baldwin overleg pleegt met de koninklijke secretaris Alexander Hardinge (John Shrapnel), of als koningin Mary (Peggy Ashcroft) haar ongenoegen uit over haar zoon ter overstaan van Edwards broer Albert.

Gelukkig biedt de miniserie ook genoeg ruimte voor de puberale acties die de prins onderneemt door zijn ‘roze bril’. Zo blijft hij langer weg op vakantie met Wallis en de andere gasten op een privécruise door Europa. Hij heeft geen zin in de plichtplegingen en wil liever nog wat tijd doorbrengen met zijn geliefde. Een ander voorbeeld is dat de kroonprins een opening van een ziekenhuis laat schieten omdat hij het belangrijker vindt om Wallis persoonlijk op te halen van het station. ‘Edward & Mrs. Simpson’ biedt een mooie inkijk op het leven van prins Edward ten tijde van de jaren dertig. In onze tijd is het moeilijk voor te stellen dat er een flinke interne rel ontstaat als een troonopvolger gevoelens heeft voor een gescheiden burgervrouw. Al stond koningin Elizabeth II samen met de Anglicaanse kerk niet bepaald te juichen toen kroonprins Charles voor de tweede keer ging trouwen én met de gescheiden Camilla Parker-Bowles.

Een opwarmertje, zo kun je de eerste aflevering van ‘Edward & Mrs. Simpson’ betitelen. De start is namelijk wat saai, maar de situatie verbetert vanaf het moment dat Wallis haar intrede doet in het laatste gedeelte van de aflevering en de controverse begint te ontvouwen. Daarna raak je na elke aflevering dieper verwikkeld in de liefdesgeschiedenis tussen de Engelse kroonprins en zijn Amerikaanse geliefde. De miniserie eindigt enigszins abrupt; het had niet misstaan om nog wat inzicht te geven op de verdere ontwikkelingen om de cirkel helemaal rond te maken.

Ondanks het betwistbare slot bevatten de laatste afleveringen van ‘Edward & Mrs. Simpson’ wel de meest indrukwekkende fragmenten van Edward en Wallis. Zo zie je hoe de sterke Wallis langzaam aan verandert in een onzekere vrouw door alle controverse. Cynthia Harris verbeeldt deze transformatie zeer gedegen. Dé memorabele scène van Fox is die van Edwards toespraak aan het Britse volk. ‘Edward & Mrs. Simpson’ is een miniserie waarbij je je even door de zure appel moet bijten. Maar de beloning is er dan ook naar; de televisie adaptatie van deze ‘zwarte’ bladzijde uit de geschiedenis van het Britse koninkrijk staat dan ook als een (konings)huis.

Ans Wijngaarden