Een Manier Om Thuis Te Komen – UMOJA Live (2007)

Regie: Chiem van Houweninge Jr., Peter Slager | 111 minuten | muziek, documentaire | Met: Paskal Jakobse, Peter Slager, Bas Kennis, Norman Bonink

Deze muziekdocumentaire laat zien hoe de cd ‘Een Manier Om Thuis Te Komen- UMOJA Live’ tot stand is gekomen en hoe het daarna verder ging. De filmbeelden die tijdens een bijzondere concertreeks uit 2006 werden gemaakt vormen samen met het materiaal uit de dertien landen en het persoonlijke verhaal van BLØF over muziek, elkaar en de wereld, de basis van deze film.

De film opent met grofkorrelige zwartwitbeelden waarin de bandleden en de gastmuzikanten worden gepresenteerd. De muziekopnamen zijn van de meest bijzondere concerten die BLØF ooit heeft gegeven. Aan die concerten namen gastmuzikanten deel uit alle windstreken: uit Cuba, uit Rusland, uit Portugal, uit Japan, uit Nigeria, uit Argentinië, uit Australië, noem maar op. KODO/drummers, didgeridoo, tango, fado, Afrikaanse swing, Ierse muziek, Japanse snaarinstrumenten, magische fluitmuziek. Een veelheid aan stijlen, magnifiek passend bij de zo kenmerkende muzikale stijl van BLØF.

De film is in perfecte balans. In het eerste deel heeft de film een structuur waarbij van land naar land wordt gegaan. In de tweede helft komen veel meer de persoonlijke ervaringen aan de orde. Daarbij zijn de bandleden heel openhartig in wat ze over zich zelf vertellen, over hun gevoelens en over de onderlinge verhoudingen. Meningsverschillen en onderlinge ruzies worden niet weggemoffeld. Pascal praat vrijuit over zijn inzinkingen en wat het Umoja Live project voor hem heeft betekend. De interviews met de bandleden vormen een mooie verhaallijn tussen de reisbeelden en de concertopnames.

De film is gemaakt omdat maar weinig mensen bij deze optredens aanwezig konden zijn. Die schade kan nu worden ingehaald. Dat de concerten een feest zijn geweest is duidelijk te zien. De bezieling, inspiratie en het plezier spatten er van af.

In termen van waardering kan slechts in superlatieven over deze film worden gesproken. Hoogtepunten zijn niet aan te wijzen, alle uitvoeringen zijn een hoogtepunt op zich. Wacht dus niet op de DVD die ook gaat komen. De film moet je zien op het grote scherm van de bioscoop met het werkelijk overdonderende geluid erbij. Bezoek de bioscoop en ervaar de sfeer en beleving van de muzikanten en bezoekers tijdens de concerten.

Kosmische chemie tussen band, gastmuzikanten en publiek. Iedereen gaat uit zijn dak. Elektrificerende soundtrack, groots visueel spektakel. Wat een sfeer! Een feest van een film, hemeltergend mooi en een absolute must.

Rob Veerman

Waardering: 5

Bioscooprelease: 20 september 2007