Een oude vriend van het Chinese volk (2008)

Regie: René Seegers | 53 minuten | documentaire

Joris Ivens maakte in zijn leven vier films over China, waaronder de maar liefst twaalf uur durende film ‘Hoe Yukong de Bergen verzette’. In deze film wordt alleen maar positief gepraat over de Chinese revolutie, waar de Chinezen door het strenge communistische regime van Mao tot ‘nieuwe mensen’ opgeleid werden in heropvoedingskampen. Deze film werd een grote hit op dat moment, maar wat Ivens niet besefte is dat hij niet de gehele waarheid heeft laten zien. Regisseur René Seegers en acteur Jeroen Willems reisde af naar China om een documentaire te maken over deze omstreden documentairemaker.

Joris Ivens was een vriend van China. Hij zag op geen enkele manier de negatieve kant in van de revolutie, terwijl deze voor de Chinezen toch een hoop ellende heeft betekend. Toen hij zijn vrienden op ging zoeken en hoorde dat ze in heropvoedingskampen zaten ging er nog steeds geen belletje bij hem rinkelen. Hij geloofde er heilig in dat deze revolutie goed was voor China.

Dat de Chinezen nog steeds vol lof spreken over Ivens is omdat hij nooit een kwaad woord over China heeft gezegd. Hij was een echte vriend van het Chinese volk. Zijn film ‘Hoe Yukong de Bergen verzette’ was een groot succes in de tijd van Mao, maar daarna ging iedereen beseffen dat het helemaal niet zo positief was als Ivens beweert in zijn film. Ook Ivens zelf heeft afstand gedaan van deze film. Ivens hield van China en van de mensen, hij zag alles positief. Het wordt hem ook niet kwalijk genomen door de Chinezen dat hij niet zag wat er werkelijk speelde. Niemand heeft hem ooit verteld wat er werkelijk aan de hand was. Hij stelde geen vragen bij hetgeen hij zelf zag en niemand wees hem op de negatieve kanten. Zijn grootste succes is eigenlijk ook zijn grootste vergissing geweest.

Deze documentaire over Ivens is interessant, maar moeilijk te volgen voor de mensen die niets afweten van het onderwerp. Maar aan de andere kant is dat ook weer niet nodig omdat de mensen die deze documentaire gaan kijken, alleen de echt geïnteresseerden zijn, en zij behoeven geen overbodige uitleg. Het is mooi om te zien hoe de mensen in China nu nog steeds over hem spreken. Ook is het bijzonder dat René Seegers zijn eigen succes eigenlijk wegcijfert in deze film, en alle aandacht richt op een andere documentairemaker, die hij ongetwijfeld bewondert. Joris Ivens is en blijft een vriend van het Chinese volk en een groots documentairemaker.

Eveliene Sanders