Eighth Grade (2018)

Recensie Eighth Grade CinemagazineRegie: Bo Burnham | 93 minuten | komedie, drama | Acteurs: Elsie Fisher, Josh Hamilton, Emily Robinson, Jake Ryan, Daniel Zolghadri, Fred Hechinger, Imani Lewis, Luke Prael, Catherine Oliviere, NOra Mullins, Gerald W. Jones, Missy Yager, Shacha Temirov, Greg Crowe

Kayla Day heeft het niet makkelijk. Als introvert, sociaal onbeholpen puber is ze een buitenbeentje in haar klas, terwijl ze eigenlijk fun en cool wil zijn. Dus wat doet deze stuntelende, stille en dodelijk verlegen meid? Ze begint een zelfhulpkanaal op Youtube om leeftijdgenootjes te leren hoe je je angsten moet overwinnen en hoe je een coole chick moet worden. Waarbij ze niet doorheeft dat degene die ze moed inpraat zij zelf is en dat haar goedbedoelde lessen nauwelijks in de praktijk te brengen zijn.

In het geweldige Amerikaanse komedie-drama ‘Eight Grade’ volgen we deze Kayla in haar laatste week van Middle School (een Amerikaanse schoolvorm tussen basis- en voortgezet onderwijs). We zien hoe ze als vreemde eend terechtkomt op een zwembadfeestje, hoe ze als lid van het schoolorkest zwaar gestrest de bekkens slaat en hoe ze haar frustraties uit bij een van de weinigen die haar probeert te begrijpen: haar alleenstaande vader. Wat we vooral zien is hoe vreselijk hard Kayla haar best doet en hoe ze steeds lijkt te bezwijken onder haar grenzeloze nervositeit en nauwelijks te beheersen emoties.

‘Eight Grade’ is een film die zich qua toon ophoudt in het plezierige gebied tussen Hollywood en arthouse. We zien elementen die we kennen uit de Hollywoodtienerfilm – vooral de humor -maar qua emotionele impact gaat het allemaal veel verder. Kayla is een karakter dat je diep raakt. Het is een 13-jarige die keihard haar best doet, waarbij ze altijd een kinderlijk soort integriteit en waardigheid behoudt. Ze wil populair zijn, maar nooit ten koste van anderen en alleen om wie ze is.

Dat deze film je zo raakt hebben we te danken aan het slimme en geloofwaardige script, het sublieme acteren van Elsie Fisher en aan de compromisloze aanpak van de makers. De angsten en pijnen van de eenzame puber worden rauw en troosteloos opgediend, waardoor die aankomt bij de kijker en er voor zorgt dat de momenten van verbinding (zoals tijdens een kampvuurgesprek tussen Kayla en haar vader) om te janken zo mooi zijn.

‘Eight Grade’ is minder zwaar dan je misschien zou verwachten. Er zit leuke humor in, speelse muziekuitbarstingen, satirisch commentaar op zelfhulpvloggers en onverwachte momenten van vriendschap en lol. Die brengen evenwicht in een film die tegelijk amuseert, tot nadenken stemt en diep ontroert. Met een eerlijkheid en emotionele kracht die we sinds ‘Fucking Åmål’(1998) niet meer hebben gezien.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 21 februari 2019
iTunes-release: 21 juni 2019
Digital download: 5 juli 2019
VOD-release: 5 juli 2019