El bonaerense (2002)

Regie: Pablo Trapero | 105 minuten | drama | Acteurs: Jorge Román, Mimí Ardú, Darío Levy, Víctor Hugo Carrizo, Hugo Anganuzzi, Graciana Chironi, Luis Viscat, Roberto Posse, Aníbal Barengo, Lucas Olivera, Gastón Polo, Jorge Luis Giménez, Omar Aita 

Regisseur Pablo Trapero schetst met ‘El bonaerense’ een grimmig en realistisch portret van de corrupte politieactiviteiten in Buenos Aires. De jonge Argentijn is maar liefst drie jaar bezig geweest om ‘El bonaerense’ gefinancierd te krijgen. Toen hij in 2001 eindelijk genoeg geld bij elkaar had, werd de economische situatie in Argentinië zeer slecht. Voor het maken van de film heeft Trapero hulp gekregen van de politie in Buenos Aires, maar niet alles in de film is waarheidsgetrouw.

Mendoza Enrique Orlando is Zapa’s echte naam. De dertiger werkt jarenlang als slotenmaker bij Polaco en komt via zijn baas in het criminele milieu terecht. Nadat Zapa voor twee klanten een kluis heeft geopend, staat er een paar dagen later politie voor zijn deur. Hij wordt weggevoerd naar Buenos Aires en wordt daar in voorlopige hechtenis gehouden. Al gauw loodst zijn oom hem binnen bij een afdeling van de plaatselijke politie, El bonaerense. Vanaf hier begint een leven vol corruptie, twijfel en vriendjespolitiek.

Zapa wordt door Jorge Román subliem neergezet. Hij speelt een ietwat naïeve jongen, die donders goed beseft wat er zich om hem heen afspeelt en daar op een gegeven moment een slaatje uit slaat. Er is geen moment van twijfel aan Jorge Románs acteerspel, hij speelt natuurlijk en zeer aangrijpend.

Tijdens de trainingsperiode komt Zapa Mabel tegen. Zij is docente op de politieacademie, de twee krijgen een kortstondige relatie. Mimí Ardú zet Mabel, moeder van een tienjarig jongetje, realistisch en integer neer. De actrice is vooral bekend geworden door haar rollen in Argentijnse televisieseries, maar op het witte doek zet ze eveneens een topprestatie neer. Ook Darío Levy, die de arrogante onsympathieke Gallo speelt, laat in ‘El bonaerense’ een prachtig staaltje acteerwerk zien. Menig kijker zal van hem walgen na afloop van de film.

‘El bonaerense’ maakte in 2002 deel uit van de officiële selectie van het filmfestival Cannes. De film onderscheidt zich van de ‘standaard’ film, door fantastisch acteerwerk en een simpel realistisch verhaal. Pablo Trapero laat een grauw en angstaanjagend Buenos Aires zien. Corruptie en onrechtvaardigheid is dan ook het decor van deze prachtige film.

Hermia Pullen