El Camino: A Breaking Bad Movie (2019)

Recensie El Camino: A Breaking Bad Movie CinemagazineRegie: Vince Gilligan | 117 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Aaron Paul, Jonathan Banks, Matt Jones, Charles Baker, Todd Terry, Julie Pearl, Gregory Steven Soliz, Larry Hankin, Jesse Plemons, Tom Bower, Gloria Sandoval, Tess Harper, Michael Bofshever, Danielle Todesco, Scott MacArthur, Scott Shepherd, Marla Gibbs, Robert Forster

Toegegeven, ondergetekende is als kijker niet bekend met de serie “Breaking Bad”, waarvan deze speelfilm een spin-off c.q. epiloog is. Klaarblijkelijk zijn de seriekijkers na het beëindigen van de serieproductie in 2013 met een cliffhanger naar huis gestuurd, een lokkertje voor het genieten van ‘El Camino’.

Jesse Pinkman (Paul) maakt in het begin van de film een spectaculaire vlucht uit gevangenschap, en probeert een nieuwe toekomst op te bouwen, zoveel krijgt de leek te weten. Pinkman beweegt zich incognito tussen het gruis van de samenleving, reizend van motel naar motel. Er zijn flashbacks met een soort cel onder de grond.

Op Pinkman wordt jacht gemaakt, zoals in ‘No Country for Old Men’ op de moordenaar Anton Chigurh, maar dan zonder voorgeschiedenis. Dat maakt deze film moeilijk invoelbaar voor de nietsvermoedende kijker, het is immers onmogelijk te begrijpen wat Pinkman doormaakt of heeft doorgemaakt, hoewel enkele personages uit de serie (onder andere Walter, Ed) kort terugkeren.

‘El Camino’ kent spannende momenten, er zijn corrupte agenten, er wordt jacht gemaakt op een geldbuit; we kunnen niet spoileren hoe deze film eindigt. Het lijkt ons interessant kijkvoer voor de fans, maar zonder BB-ervaring is deze film geen aanrader. Pinkman is een overlever, en dat zijn geen lieverdjes. Maar wie hij precies tegenover zich heeft, daar krijgt de leek nooit vat op.

Het laatste valt de makers (Gilligan regisseerde ook de serie) te verwijten, en ‘El Camino’ is niet direct vernieuwende cinema te noemen met opzienbarend acteergeweld of humor à la de Gebroeders Coen. Bovendien is deze Netflix-productie pas zes jaar na de laatste episode van “Breaking Bad” tot stand gekomen, me dunkt een beetje laat. Een snoepje voor de fans, daar houden wij het bij.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

DVD- en blu-ray-release: 14 oktober 2020