El día menos pensado (2020)

Regie: José Larraza, Marc Pons | 181 minuten | documentaire, sport

Op Netflix is de zesdelige docu ‘El día menos pensado’ te zien, een indrukwekkende vorm van close-reading van een wielerploeg tijdens het rijden van de grote rondes. We volgen de Movistar-ploeg in het seizoen 2019. En wat voor een ploeg: winnaar van etappes in Giro, Tour en Vuelta dat jaar, winnaar van alle drie de ploegenklassementen, winnaar van de Giro en een tweede plaats in de Vuelta. En dat met vier kopmannen: wereldkampioen Alejandro Valverde, de latere Giro-winnaar Richard Carapaz en de beoogde kopmannen in de Tour, meervoudig groterondewinnaar Nairo Quintana en Mikel Landa, algemeen beschouwd als de beste klimmer.

Ploegmanager Eusebio Unzue was er al bij in de jaren tachtig, en maakte net als ploegleider José Luis Arrieta de vijf Tourzeges van Miguel Indurain mee. De drieste José Vicente Garcia Acosta is een mooie aanvulling. We volgen de ploeg voornamelijk tijdens de wedstrijden, hetzij in de ploegleiderswagen, bus of het hotel. Gemene deler is de samenwerking die nodig is om grote wielerkoersen te beslissen, en dat verveelt nooit. De Spanjaarden, Basken en Zuid-Amerikanen van Movistar zijn niet te beroerd hun ziel bloot te leggen aan de kijker.

De zenuwen van Garcia Acosta, het koppige egoïsme van eenling Quintana, de in de ploeg populaire melancholicus Landa, het charlatanisme van de 39-jarige Valverde – de onbetwiste leider, niet meer zo goed als voorheen. Zouden deze heren het in de koers voor elkaar overhebben? De kenner weet dat het allemaal niet zo eenduidig was bij Movistar, met vreemd koersgedrag en kopmannen die op hun eigen moment in de aanval gingen; hier zien we wat er achter de schermen speelde.

Eeuwige belofte Landa verknalt het weer eens in de Giro, maar ineens is daar Carapaz die de meubelen redt. Landa’s kans komt wel in de Tour, waar hij volgens Valverde de enige kopman is, maar daar denkt Quintana anders over. En de ploegleiding hinkt op twee gedachten. Daar komt mot van. Het mooie is dat het tweeslachtige van de goed in de groep liggende Landa en Valverde, en de ambitie van Carapaz en Quintana volledig wordt onthuld. De ploegleiding schippert zich een ongeluk in het pandemonium dat zich ontvouwt, vooral in de Tour.

Quintana doet waar hij zin in heeft, of het nu lossen of demarreren is. In het eerste geval rijdt de ploeg voor hem, in het tweede gaat hij ervandoor wanneer de ploeg voor Landa rijdt. En zie: Quintana wint een bergrit en Landa niet. En constateer: Landa en Carapaz vertrekken naar andere ploegen omdat ze het kopmanschap willen opeisen, en Quintana is helemaal verloren: men juicht nauwelijks als hij een belangrijke rit wint en de leiderstrui pakt in thuisronde de Vuelta. Dat we het allemaal met vloeken, intriges en tranen van nabij meemaken is een prestatie van formaat.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4