Election: Vol 1 – Hak se wui (2005)

Regie: Johnny To | 100 minuten | drama, thriller, misdaad | Acteurs: Simon Yam, Tony Leung Ka Fai, Louis Koo, Nick Cheung, Lam Ka Tung, Cheung Siu Fai, Lam Suet, Wong Tin Lam, Tam Ping Man, Maggie Shiu, David Chiang, Yao Yung, Wong Chung, Chan Siu Pang, Yuen Bun

Om de twee jaar kiezen de leden van de Wo Shing broederschap een nieuwe leider uit hun midden die de triade tot nog grotere voorspoed kan brengen en tegelijkertijd ook goede contacten met de politie onderhoudt. In de aanloop naar deze verkiezing proberen zowel Lam Lok als Big D. stemmers voor zich te winnen. Vooral Big D. schuwt hierbij geen enkel middel. Toch wordt de veel gelijkmatiger Lam Lok gekozen en moet Big D. genoegen nemen met de belofte dat hij over twee jaar aan de beurt zal zijn.

Maar het is niets voor de extreem gewelddadige Big D. om zich bij deze nederlaag neer te leggen. Eerst heeft hij nog wat rekeningen te vereffenen met de mensen die niet voor en dus tegen hem hebben gestemd en daarna probeert hij de installatie van Lam Lok als voorzitter ongedaan te maken door de staf te laten stelen die de nieuwe voorzitter in zijn autoriteit zal bevestigen. Lam Lok is dan wel niet zo licht ontvlambaar als Big D., maar ook hij schrikt er niet voor terug om geweld met geweld te beantwoorden.

‘Election’ blinkt niet echt uit in subtiliteit en dat is niet als een compliment bedoeld. Representatief voor het erg dikke hout waar superdikke planken van worden gezaagd, is de manier waarop Big D. wordt geportretteerd. Hij schreeuwt het de hele film uit als een waanzinnige en springt constant rond als een gorilla die op spijkers heeft getrapt, zelfs een psychopaat zal toch wel enig moment van rust en stilstand kennen, maar de regisseur wil geen enkel misverstand laten bestaan over het karakter van Big D. en neemt zijn toevlucht tot dit banale gooi en smijtwerk.

Het enige leuke aan deze film is het scala aan smerige spelletjes dat er binnen de triade gespeeld wordt en het feit dat een broederschap niet betekent dat je als broeders voor elkaar bent. Je lidmaatschap van de broederschap dient louter het eigen gewin en je broeders met geweld bestoken of zelfs uit de weg ruimen, hoort er gewoon bij. Maar afgezien van deze kleine pluspunten is het allemaal vooral erg vermoeiend.

Diana Tjin-A Cheong