Electra Woman and Dyna Girl (2016)

Regie: Chris Marrs Piliero | 78 minuten | komedie | Acteurs: Grace Helbig, Hannah Hart, Matreya Fedor, Christopher Coutts, Andy Buckley

‘Electra Woman and Dyna Girl’ geeft een nieuwe draai aan de gelijknamige cultserie die in de jaren zeventig van de vorige eeuw als onderdeel van ‘The Krofft Supershow’ kortstondig (na één seizoen met zestien afleveringen werd de stekker uit het project getrokken) te zien was op televisie. Het verhaal draait om de misdaadbestrijdende (super)heldinnen Electra Woman en Dyna Girl, een duo dat, getooid in zelfgemaakte superheldenoutfits, zichzelf tot doel heeft gesteld om de eigen thuisstad Akron (Ohio) te bevrijden van agressief straattuig en ander crimineel gespuis. Op zoek naar meer erkenning voor hun werk, besluiten Electra Woman en Dyna Girl uiteindelijk te verkassen naar Los Angeles om hun superheldenstatus in de wereld van de showbusiness en commercie te gelde te maken. Maar het superheldenlandschap in de Californische metropool blijkt nogal overbevolkt te zijn. Het duurt niet lang voordat de twee heldinnen onenigheid krijgen en hun partnerschap uit elkaar dreigt te vallen.

‘Electra Woman and Dyna Girl’ is zeker geen conventionele superheldenfilm, maar veeleer een luchtige parodie op het genre die stilistisch onmiskenbaar aanleunt tegen een film als het betere en toch net wat serieuzere ‘Kick-Ass’. De hoofdprotagonisten worden vertolkt door de YouTube-sterretjes Hannah Hart en Grace Helbig, twee actrices die ondanks hun nog beperkte ervaring in het speelfilmmetier zeker geen modderfiguur slaan. Hoewel het eerste deel van ‘Electra Woman and Dyna Girl’ traag verloopt en vaak verzandt in oeverloze en weinig onderhoudende dialogen, wint de film na een klein half uur wat aan vaart en amusementswaarde. Naast diverse persiflages op het superheldengenre, wordt ook het kinnesinne in de showbizz- en reclamewereld door de makers van ‘Electra Woman and Dyna Girl’ ruimschoots op de hak genomen. De superhelden in deze prent leiden in feite hetzelfde leven als moderne film- en popsterren, omringd door aalgladde managers en continu hengelend naar en elkaar beconcurrerend om lucratieve sponsordeals en reclame-optredens. Positief is dat de film zichzelf nergens te serieus neemt en een behoorlijk lichtvoetig karakter heeft.

‘Electra Woman and Dyna Girl’ is zeker geen bijster originele of bijzonder goede film, maar na een wat ongeïnspireerde openingsfase wel leuk en scherp genoeg voor een portie pretentieloos vermaak en een voorzichtige lach.

Frank Heinen

‘Electra Woman and Dyna Girl’ verschijnt woensdag 10 augustus 2016 op DVD.