Elektra (2005)

Regie: Rob Bowman | 96 minuten | actie, thriller, avontuur, fantasie, misdaad | Acteurs: Jennifer Garner, Goran Visnjic, Kirsten Prout, Will Yn Lee, Cary-Hiroyuki Tagawa, Terence Stamp, Natassia Malthe, Bob Sapp, Chris Ackerman, Edson T. Ribeiro, Colin Cunningham, Hiro Kanagawa, Mark Houghton, Laura Ward, Kurt Max Runte, Nathaniel Arcand, Aaron Au, Kevan Ohtsji, Ian Tracey, Jana Mitsoula, Sean Akira, Taku Kawai, Kendall Cross, Ty Olsson, Nancy Wetzel, Paul Wu, Marke Driesschen, Jason Isaacs

In ‘Daredevil’ was Elektra Natchios vooral verliefd op Matt Murdock (a.k.a. Daredevil) en wilde ze niets liever dan Daredevil (a.k.a. Matt Murdock) vermoorden, omdat ze – ten onrechte – dacht dat hij verantwoordelijk was voor haar vader’s dood. In deze film overlijdt ze na een confrontatie met Colin ‘Bullseye’ Farrell, maar gelukkig gaat het hier om een comic-book verfilming en is het geen probleem om de doden weer tot leven te wekken. In deze spin-off is ze weer ‘alive and kicking’, dankzij de magie van de blinde martial arts-meester Stick (Terence Stamp). Vreemd dat ze niet even haar oude liefde opzoekt, maar dat terzijde.

Ze wordt door Stick getraind, maar zodra ze te gewelddadig blijkt te zijn, stuurt hij haar weg. Zoals je in een superheld(inn)enfilm zou verwachten, is de hoofdpersoon een held die zijn of haar krachten inzet om de underdog te helpen, maar dat is niet Elektra’s roeping. Ze wordt een huurmoordenaar à la Nikita en is erg goed in haar werk. Ze kan zich verplaatsen met de snelheid van het licht en kan in de toekomst kijken. Met haar sai-dolken (die ze ook al in ‘Daredevil’ hanteerde) brengt ze menig persoon naar het hiernamaals.

Na haar laatste koelbloedige moord wil ze even pauze, maar haar agent (ja, ook huurmoordenaars hebben agenten!) komt met een klus die te mooi is om waar te zijn. Ze krijgt twee miljoen dollar voor haar volgende moord. Haar klant wil dat ze enkele dagen vooraf op de locatie aanwezig is, een mooie bungalow aan het water. Omdat het even duurt voor ze te horen krijgt wie ze moet vermoorden, heeft ze tijd genoeg om zich over te geven aan haar dwangneuroses, nachtmerries en flashbacks naar de tijd van de moord op haar moeder. Ook maakt ze kennis met haar buren, de mooie Mark Miller (Goran Visnjic), met stoppelbaardje van drie dagen en zijn tienerdochter Abby (Kirsten Prout). Het mag geen verrassing heten dat zij juist degenen zijn die op de hitlist staan.

Elektra blijkt dan toch niet zo destructief als eerst werd geopperd, maar besluit de levens van de twee te sparen. Hiermee raakt ze verwikkelt in een strijd tussen Goed en Kwaad, het Kwaad is in dit geval een groep genaamd The Hand. The Hand bestaat uit een visueel interessant stel Japanse bad guys, die op zoek zijn naar de ‘Treasure’. Leden van The Hand lijken regelrecht uit X-Men vandaan gelopen te zijn, maar een kniesoor die daar op let. De leukste is wel Tattoo, de special-effects zijn geweldig, zijn tatoeages komen namelijk tot leven. Echt adembenemend. Over adem gesproken, die van de Angelina Jolie-look-a-like Typhoid is dodelijk en de (net niet fatale) kus die zij aan Elektra geeft, is inmiddels genomineerd voor beste filmkus door MTV in 2005.

Er volgen een aantal vooral kleurrijke actiescènes, waarvan je de afloop al kunt voorspellen en een bijzondere passage met witte lakens, waarbij het niet duidelijk is of Elektra nu vecht met de lakens of met haar vijand Kirigi.

Al met al is ‘Elektra’ best een onderhoudende film geworden, al ontbreekt er veel. De diverse onderlinge relaties, Stick-Elektra, Mark-Elektra, Abby-Elektra, worden niet uitgewerkt. Hoe komt ze aan haar dwangneurose? Wat was haar relatie met haar vader, afgezien van het feit dat hij haar blijkbaar dwong lang water te trappelen. Het doel van The Hand wordt niet verder uitgelegd. Wie zijn ze, wat willen ze met de Treasure? Misschien moet je de comics gelezen hebben om dit te weten, maar als je alleen de film gezien hebt, mis je die kennis wel en dat is jammer.

Monica Meijer

Waardering: 2.5