Elias: Alle ankers vooruit! – Elias og Storegaps Hemmelighet (2017)

Recensie Elias: Alle ankers vooruit! CinemagazineRegie: Simen Alsvik, Will Ashurst | 74 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Eva Kolsteren, Christiaan Schreuder, Jan-Willem Verkuyl

‘Elias de kleine reddingsboot’ is een populaire televisieserie voor kinderen. De serie liep in eerste instantie van 2005 tot 2008. In 2013 heeft de serie een reboot gekregen en nu is er dus een film genaamd ‘Elias: Alle ankers vooruit!’. In deze film redt Elias op heldhaftige wijze een schip in problemen en als dank mag hij de reddingsboot van Grote Haven worden. Dit betekent wel dat Elias zijn vriendjes in Thuishaven moet achterlaten. Eenmaal in Grote Haven ontmoet Elias Stella, een stoere meid, die hem op sleeptouw neemt in zijn nieuwe omgeving. Op een avond ontdekt Elias een aantal schepen die duistere plannen heeft. Uiteraard voelt Elias zich geroepen hier een stokje voor te steken.


Als serie al wist ‘Elias’ zich te onderscheiden door de mooie realistische animatiestijl en ook die is in deze film een belangrijk element. De fictieve wereld van een Noorse kustlijn met daaraan gelegen Grote Haven en Thuishaven is uiterst geloofwaardig en, niet onbelangrijk voor het publiek dat vooral uit de kleinere filmliefhebbers zal bestaan, mooi overzichtelijk. Het is duidelijk dat de twee havens vlakbij elkaar liggen en in hun buurt ligt ook nog de rotspartij het Zwarte Gat, waar zich, zoals de naam al doet vermoeden, duistere zaken afspelen.

Deze overzichtelijkheid is tevens in de verhaallijn aanwezig. Uiteraard loopt Elias tegen allerlei problemen en uitdagingen aan, maar nergens is de plot te ingewikkeld voor de kleine kijkers. Het zijn mooie hapklare problemen die opgelost worden en die nergens een hoger abstractieniveau vereisen. Naast de reeds genoemde overzichtelijkheid zorgt dat ook voor een aangenaam tempo in ‘Elias: Alle ankers vooruit!’. Daarnaast zijn de problemen die zich voordoen goed te volgen. Het zijn thema’s die het jonge publiek zullen aanspreken. Denk bijvoorbeeld aan vriendschap en gehoorzaamheid.

Wat wel jammer is – maar gelukkig is dat maar een klein aspect in het geheel, is dat de makers de film proberen te “disneyficeren”. Uiteraard zal er qua thematiek altijd een overlap zijn met de animatiegigant, maar de makers hebben er ook voor gekozen om een “comic relief” te introduceren. Door de hele film komen er twee meeuwen terug die zogenaamd de komische noot in het geheel moeten zijn, maar die eigenlijk alleen maar afleiden.

Dit neemt niet weg dat ‘Elias: Alle ankers vooruit!’ een leuke, gepast spannende film is die mooi gemaakt is en lekker wegkijkt.

Ton te Slaa

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 17 januari 2018
DVD-release: 31 mei 2018