Elle s’en va (2013)

Regie: Emmanuelle Bercot | 116 minuten | drama, komedie | Acteurs: Catherine Deneuve, Nemo Schiffman, Gérard Garouste, Camille, Claude Gensac, Paul Hamy, Mylène Demongeot, Hafsia Herzi, Evelyne Leclercq, Valérie Lagrange, Valentin Guillaume, Pierre Toulgoat

“Ben zo terug!” roept Bettie tegen haar personeel terwijl ze met grote passen wegbeent uit haar noodlijdende restaurant. Het grind spat op als ze in haar oude Mercedes met grote snelheid het terrein verlaat en teleurgesteld een leeg pakje sigaretten in de auto aantreft. Ze zal voorlopig niet terugkeren naar de auberge die ze samen met haar moeder runt. In ‘Elle s’en va’ wordt de jacht op een pakje sigaretten een serieuze roadtrip vol onverwachte maar vooral verfrissende belevenissen.

Bettie is nog altijd mooi. In haar gloriedagen was ze Miss Bretagne en veertig jaar later runt ze een klein restaurant met haar bejaarde moeder. Ze wonen samen boven de auberge en het leven dat Bettie leidt is niet bepaald prikkelend. Als haar minnaar en grote liefde een jongere vrouw zwanger maakt, stort de wereld van Bettie in. Naast liefdesverdriet heeft ze enorme zorgen om het restaurant. Een faillissement lijkt onvermijdelijk en met dat besef stormt Bettie zonder enige verklaring de deur uit met een enorme behoefte aan een sigaret. Aangezien ze in een klein dorp woont is het nogal een opgave om een pakje te kopen en besluit ze impulsief om een stuk te rijden op zoek naar haar verslavende geruststelling.

Al dagen wordt Bettie’s voicemail belaagd met berichten van een organisatie die een reünie van alle Miss France deelneemsters uit 1969 wil organiseren, maar ze heeft geen interesse in de fotoshoot met haar oude mede-missen. Het rijden door de landerijen geeft rust en ze besluit om haar weg te vervolgen. Tijdens haar roadtrip krijgt ze van haar dochter Muriel een verzoek om haar kleinzoon Charly, die Bettie al jaren niet gezien heeft, naar zijn vader in het zuiden van Frankrijk te brengen. Muriel kan het zelf niet doen aangezien ze een belangrijke sollicitatie heeft. Charly is geen klein kind meer, maar een puberende opstandige jongen. Onwennig vervolgen ze samen de reis en langzaam ontdooit Charly. Maar voor Bettie haar levensgeluk vindt, moeten er nog heel wat obstakels overwonnen worden.

De jonge Nemo Schiffman weet de rol van puber Charly goed te verwoorden: van stemmingswisseling van volgzame jongen tot obstinate puber die de benen neemt en zijn grootmoeder in de rats laat zitten. Ook moeder Muriel (zangeres Camille) is geloofwaardig als gestresste, licht paranoïde alleenstaande moeder die eigenlijk haar zoon als last ziet. Maar de grande dame van het stuk blijft Catherine Deneuve. Haar weergaloze klasse bevangt als een zoet parfum en ondanks dat de tand des tijds haar aan te zien is, blijf je als kijker een zwak voor haar houden. Regisseuse Bercot (‘Polisse’) heeft juist gekozen. Een anders middelmatige film wordt door Deneuve opgekrikt tot een zeer vermakelijke en warme film waarbij je zou wensen dat het al weer zomer is en de Franse lavendelvelden uitlopen.

Lisette van der Meij

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 31 oktober 2013
VOD-release: 13 maart 2014
DVD- en blu-ray-release: 13 maart 2014