Elling (2001)

Regie: Petter Naess | 89 minuten | drama, komedie | Acteurs: Per Christian Ellefsen, Sven Nordin, Per Christensen, Jørgen Langhelle, Marit Pia Jacobsen, Hilde Olausson, Ola Otnes, Eli Anne Linnestad, Cecilie A. Mosli

Het heeft meer dan twee jaar geduurd, maar nu komt ‘Elling’ dan toch in de Nederlandse bioscopen terecht. Deze film, in 2002 geheel terecht genomineerd voor een Oscar voor de Beste Buitenlandse Film, is gebaseerd op de bestseller ‘Brødre i blodet’ van Ingvar Ambjørnsen en is het zoveelste bewijs dat het goed gaat met de Scandinavische filmindustrie.

Er worden sinds eind jaren negentig steeds meer uitstekende films gemaakt in het hoge noorden. Denk bijvoorbeeld aan de ‘Dogme’-films (waaronder ‘Festen’ van de Deense regisseur Thomas Vinterberg), ‘Fucking Åmål’ en ‘Lilya 4-ever’ van de Zweedse regisseur Lukas Moodysson, ‘Jalla! Jalla!’ en ‘Kopps’ van de in Zweden wonende Libanees Josef Fares en ‘Dancer in the Dark’ van de Deen Lars von Trier. Momenteel wordt er in de Verenigde Staten gewerkt aan een remake van ‘Elling’, geproduceerd door de acteur Kevin Spacey.

Per Christian Ellefsen, die de rol van Elling vertolkt, stond tot nu toe voornamelijk op de planken in theaterstukken. Sven Nordin, die Kjell Bjarne speelt, is een van de populairste acteurs van Noorwegen. Hij acteert zowel in tv-series als in toneelstukken. Samen met Per Christian Ellefsen was hij ook al te zien in de theateruitvoering van ‘Brødre i blodet’, waarin ze dezelfde rollen hebben als in ‘Elling’.

Zowel Ellefsen als Nordin leveren in deze film een fantastische prestatie. Elling en Kjell Bjarne zijn evenzeer vermakelijk als ontroerend. Ellefsen is uitstekend gecast als de wat wereldvreemde, neurotische Elling die normale, alledaagse situaties als bedreigend ervaart. Je kunt als kijker niet anders dan met hem meeleven wanneer hij probeert zijn angsten te overwinnen. Ook Nordin acteert heel sterk als de vraatzuchtige, door sex geobsedeerde, niet al te snuggere krachtpatser Kjell Bjarne, die achter zijn ruwe voorkomen een hart van goud verbergt.

Het is moeilijk om op ‘Elling’ ook maar iets aan te merken. De film is een perfecte combinatie van luchtige humor en drama. Het enige kleine minpuntje is dat Elling halverwege de film opeens wel erg snel verandert van een angsthaas in een soort durfal. Dat doet echter niets af aan het geheel: dit is misschien wel een van de beste films die dit jaar in de bioscopen te zien is.

Saskia Blokker

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 1 april 2004