Ellis in Glamourland (2004)

Regie: Pieter Kramer | 100 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Linda de Mol, Chris Tates, Joan Collins, Kees Hulst, Nelly Frijda, Tjebbo Gerritsma, Joan Nederlof, Horace Cohen, Tjitske Reidinga, Jacqueline Blom, Hylke de Haan, Ruben van der Meer, Fred Vaassen, Trudy de Jong, Walter Crommelin

Bij de titel ‘Ellis in Glamourland’ denk je al heel snel aan de klassieker ‘Alice in Wonderland’, waarin het meisje Alice in haar droom in een fantasiewereld terecht komt. Ook de Nederlandse Ellis komt in een soort van roes terecht als zij zich aanmeldt bij Joan Collins om zo snel mogelijk een miljonair te trouwen. Een wereld van mooie kleren, dure wagens en rijke mensen gaat voor haar open. Vermoedelijk ligt hier de parallellie tussen het sprookje over Alice en de film over Ellis, naast de mogelijkheid dat de titel simpelweg als parodierende grap is verzonnen.

Het lijkt wat merkwaardig dat uitgerekend Linda de Mol, een van de rijkere vrouwen van Nederland, een rol als bijstandsmoeder voor haar rekening neemt. De reden hiervoor is dat zij zelf nauw betrokken is geweest bij de totstandkoming van het scenario. Linda heeft altijd al in een romantische komedie willen spelen, dus het lag wel voor de hand dat zij de hoofdrol van Ellis zou spelen. Ze doet het zeker niet slecht, want al vrij snel in de film kun je de irritante presentatrice van Loveletters uit je hoofd zetten. Wel wordt alles uit de kast gerukt om het personage Ellis zo arm mogelijk voor te laten stellen en dat wekte bij deze recensent enige ergernis op. Zo woont ze in een volksbuurt waar iedereen op straat hangt, heeft ze een piepklein burgerlijk autootje, sjouwt ze met typische boodschappentassen, werkt ze als serveerster en als schoonmaakster en heeft ze een zoontje met piekhaar en een brilletje. Dat de rijken in deze film uit karikaturen bestaan, is dan uiteraard wel weer grappig. Zo is het hilarisch als de plastische chirurgie-koningin Marijke Helwegen in beeld komt.

‘Ellis in Glamourland’ is bedoeld als luchtige, romantische komedie; het is dan ook eigenlijk niet de bedoeling om de film al te kritisch onder de loep te nemen. Maar ja, toch zitten er een paar hiaten in de film, waarmee de kijker blijft zitten na afloop. Zo is Linda de Mol radeloos als ze de aankoopbon van haar galajurk kwijtraakt, omdat ze deze wilde terugbezorgen na een galafeestje. Wat een drama, maar hoe loopt dit af? En hoe komt het dat de arme Ellis binnen de kortste keren in de leukste modieuze creaties rondloopt, terwijl ze deze niet kan betalen? Ze krijgt weliswaar een aantal creaties cadeau van een miljonair, maar als ze in ruil daarvoor seks moet hebben, geeft ze ze netjes terug.

Qua sfeer komt ‘Ellis in Glamourland’ het meest overeen met de productie ‘Liever verliefd’. Buiten een paar kritische noten, is deze film heerlijk voor een avondje gezellig uit met een paar vriendinnen om vervolgens diezelfde avond ontspannen op miljonairsjacht te gaan.

Josine van Gils

Waardering: 3

Bioscooprelease: 30 september 2004