Elvis the Early Years – Elvis (2005)

Regie: James Steven Sadwith | 167 minuten | drama, muziek, biografie | Acteurs: Jonathan Rhys-Meyers, Randy Quaid, Antonia Bernath, Rose McGowan, Tim Guinee, Jack Noseworthy, Robert Patrick, Camryn Manheim, Clay Steakley, Mark Adam, Robert C. Treveiler, Jennifer Rae Westley, John Boyd West, Randy McDowell, Ian Leson, Eric William Pierson, Jill Jane Clements, Marion Zinser, Dan Triandiflou, Tom Humbarger, Joseph B. Smith, Bart Hansard, Michael P. Cahill, Douglas M. Griffin, Tony Bentley, Hunt Scarritt, Dane Rhodes, Ritchie Montgomery, Stuart Greer, Caroline McKinley, Eugenie Bondurant

Wie Jonathan Rhys-Meyers kent uit ‘Bend it like Beckham’ (2002) als iele, Ierse voetbalcoach, zal hem maar moeilijk als ‘The King of Rock and Roll’ kunnen voorstellen. Totdat je deze miniserie bekijkt, waar Rhys-Meyers voortreffelijk is als jonge Elvis. Compleet met stem/accent, opgetrokken lip, houding en heupbewegingen, is hij gewoon perfect. Kurt Russell deed het ook al fantastisch in ‘Elvis’ (1979), maar het gezicht van Rhys-Meyers lijkt toch wat meer op ‘The King’. Rhys-Meyers versloeg tweehonderd acteurs voor deze rol en in 2006 mocht hij de Golden Globe voor beste acteur in een miniserie of tv-film in ontvangst nemen en terecht. Enig minpuntje is misschien zijn relatief magere postuur.

Er zijn vele Elvis films gemaakt, wat heeft deze miniserie eigenlijk te bieden in vergelijking met bijvoorbeeld ‘Elvis’ (1979) of de miniserie ‘Elvis’ (1990) met Michael St. Gerard? Ten eerste zijn er authentieke geluidsopnamen en beelden (Elvis in dienst). Door de medewerking van de nabestaanden is het een accurate beschrijving van de vroege jaren geworden. De dialogen liggen heel dicht bij de waarheid. De droom, de druk, de pillen, de vrouwen en de zoektocht naar spiritualiteit komen er allemaal in voor, terwijl de serie een lekker tempo aanhoudt. Er zijn geweldige, lange optredens waar Rhys-Meyers alles uit de kast haalt zoals Elvis dat deed. Fans zullen vooral hiervan genieten. Wel jammer dat het dan heel duidelijk te zien is dat hij playbackt.

Naast Rhys-Meyers verdient Camryn Manheim zeker complimenten voor haar rol als bezorgde moeder Presley. Evenals Randy Quaid met zijn performance als de meedogenloze manager ‘Colonel’ Tom Parker. Actrice Antonia Bernath is een poppige Priscilla Presley. Rose McGowan van ‘Charmed’ (1998-2006) heeft een kleine rol als de actrice Ann-Margret, vampy rollen gaan McGowan goed af. Verder kun je Robert Patrick zien als vader Presley. Hij zat ook als vader van de ster in een andere biopic dat jaar, ‘Walk the Line’ (2005) over het leven van Johnny Cash. In die film komt Elvis (gespeeld door Tyler Hilton) ook voor. Er is een stukje overlap in beide biopics wat betreft Sun Records het platenlabel van Sam Phillips en Elvis’ optreden met ‘That’s Alright Mamma’. Johnny Cash (Joaquin Phoenix) ondergaat hetzelfde als Elvis tijdens de auditie bij Sun Records.

In ‘Elvis The Early Years’ wordt Elvis getoond hoe de fans hem het liefst herinneren. Op zijn slechtst krijg je hem niet te zien, maar tegen het einde van de film zie je wel dat hij met de nodige problemen kampt. De serie schetst hoe jong en naïef Elvis was, hoe hecht hij met zijn moeder was en hoeveel hij van zijn muziek hield. Hoe hij te loyaal was aan zijn manager die hem belette zichzelf te ontplooien op muzikaal en acteervlak.

Een boeiend, uniek en wervelend portret van de grootste ster van de 20e eeuw.

Sarita Koendjbiharie