Elvis: The Last 24 Hours (2005)

Regie: Mike Parkinson | 55 minuten | drama | Acteurs: Larry Geller, Joe Esposito, Billy Smith, Lamar Fike, Jerry Schilling, Sonny West

Ze werden de Memphis Mafia genoemd, de zeven mensen die de entourage vormden van Elvis Presley (1935-1977) tijdens zijn carrière. In ‘Elvis: The Last 24 Hours’ worden deze vertrouwelingen voor het eerst sinds de dood van Elvis herenigd en blikken zij terug op zijn leven en de laatste uren. Met behulp van reconstructies wordt er verteld wat er zich afspeelde op 15 augustus 1977, de dag dat Elvis ‘left the building’.

Het begint met een voice-over en archiefmateriaal van zijn eerste hit ‘That’s Alright Mamma’. Vervolgens doen de bandleden, bodyguards, kapper/spiritueel adviseur enzovoort afwisselend hun verhaal. Over zijn charisma, liefde voor eten, sex, drugs en rock’n’roll en zijn vroege dood. Het is een verdrietig verhaal over een man wiens stormachtige leven hun diep heeft geraakt. Er wordt veel schuld geschoven in de schoenen van de beruchte manager ‘Colonel’ Tom Parker voor wat de ondergang van ‘The King’ betreft. Er wordt verteld dat de van oorsprong Nederlandse Parker enorm veel gokte en schulden had. Daarom eiste hij dat zijn goudhaan, de bijna opgebrande Elvis, intensief bleef toeren. Maar er wordt ook over de eigen verantwoordelijkheid van Elvis gesproken. Een aantal keer worden er quotes van de Memphis Mafia herhaald. Zoals wanneer Larry Geller, kapper/spiritueel adviseur vertelde dat ‘Colonel’ Parker hem, na een Elvis in zeer slechte toestand gezien te hebben, had gezegd dat het belangrijkste was dat Elvis vanavond op het podium stond. Dit was de nacht voor zijn dood.

‘Elvis: The Last 24 Hours’ is er voor die-hard fans van Elvis die precies willen weten hoe hij leefde en hoe hij stierf. Een achtergrondverhaal over de laatste periode uit het leven van ‘The King’, verteld door mensen die hem goed kenden en van hem hielden.

Sarita Koendjbiharie