Embrassez qui vous voudrez (2002)

Regie: Michel Blanc | komedie | Acteurs: Charlotte Rampling, Jacques Dutronc, Carole Bouquet, Michel Blanc, Karin Viard, Denis Podalydes, Clotilde Courau, Vincent Elbaz, Lou Doillon, Sami Bouajila, Gaspard Ulliel, Melanie Laurent, Mathieu Boujenah

En wat waren de voortekenen ongunstig. Een Franse komedie die twee jaar na verschijning plotseling wordt vertoond in het kader van een festivalletje, een film met een hopeloze titel, een melige plot en een regisseur die als acteur niet altijd goed te pruimen was en die nu ook weer in zijn eigen werk wenste mee te spelen. Als de opmerkelijk volle zaal dan ook nog vol blijkt te zitten met Franse expats en studenten die tijdens de begintitels nog volop aan het kwebbelen zijn lijkt niets de avond meer te kunnen redden. Behalve een leuke film natuurlijk.

‘Embrassez qui vous voudrez’ is een kruising tussen een comedy of errors, een zedenschets en een slapstickfilm. Een kruising die niet perse geslaagd hoeft te zijn maar het in dit geval wel is. Dit komt voornamelijk omdat ‘Embrassez qui vous voudrez’ beschikt over een kwaliteit die in Nederlandse komedies nogal eens ontbreekt, de film is namelijk bijzonder grappig. Vooral in de vileine dialogen, de volstrekt bizarre situaties en de running gags is die aanstekelijke humor te vinden. Het Franse ster-ensemble dat hier aantreedt zorgt voor de rest, met prachtige mimiek en een perfecte timing, en zelfs regisseur/acteur Michel Blanc is onweerstaanbaar geestig als pathologisch jaloerse echtgenoot van een hondstrouwe vrouw.

Maar er is meer dan alleen de humor. Hoewel het nooit echt tragisch wordt is de ondertoon van de film allesbehalve vrolijk. Wat we hier zien en waar we om lachen is een hopeloos, maar pijnlijk herkenbaar stelletje zoekers. Terwijl de jongeren zich al te enthousiast in het leven storten blijven de ouderen alleen overeind met behulp van veel drank en een cynische levenshouding. En als de jonge Julie op het eind haar aangeschoten ex-minnaar hoort zeggen dat hij nog veel om haar geeft, waarop zij zonder bitterheid antwoordt dat nog geen nuchtere man dit ooit tegen haar heeft gezegd, is er dan ook niemand die nog durft te lachen.

‘Embrassez qui vous voudrez’ is kortom een komedie waar we in Nederland jaloers op kunnen zijn. Grappig, goed gespeeld en met goed getimede pijnlijke momenten. Het feit dat die Franse expats pas weer gingen kwebbelen toen de aftiteling begon, zegt eigenlijk voldoende. Een prima keuze van festival Ciné Premières.

Henny Wouters