Emil & Ida van de Hazelhoeve – Emil & Ida i Lönneberga (2013)

Regie: Alicja Björk, Lasse Persson, Per Åhlin | 62 minuten | animatie, familie | Nederlandse stemmencast: Paula Majoor, Jelle Stout, Echica Florijn, Marjolein Algera, Has Drijver, Nicoline van Doorn, Dennis Willekens, Hero Muller, Lucie de Lange, Maria Lindes, Frans Limburg

De nalatenschap van Astrid Lindgren blijkt nog altijd een onuitputtelijke bron van vermaak en inspiratie. Iedereen kent natuurlijk de heerlijke avonturen van Pippi Langkous, maar ook Emil en Ida van de Hazelhoeve, een idyllische boerderij in het Zweden van de jaren vijftig, zijn bekende en geliefde personages. Misschien ken je Emil trouwens beter als Michiel, want om geen verwarring met de hoofdpersoon uit Erich Kästners ‘Emil en de detective’ te krijgen, werd Emil in Nederland Michiel genoemd. De nieuwe uitgave van Astrid Lindgrens klassieker heet echter gewoon “Emiel van de Hazelhoeve”. In de jaren zeventig werd er al een gewaardeerde televisieserie gemaakt, nu kan een hele nieuwe generatie kennismaken met de avonturen van de ondeugende, maar het altijd goed bedoelende jochie Emil.

De vijfjarige Emil woont samen met zijn twee jaar jongere zusje Ida, zijn vader en moeder, en knecht Alfred en dienstmeid Lina op een fijne boerderij, De Hazelhoeve. Erg rijk zijn ze niet, maar ze zijn wel gelukkig. Wanneer het in de zomer barst van de vliegen oppert Emils moeder dat ze maar vliegenvangers (van die plakkende slingers aan het plafond) moeten kopen, maar daar wil vader niets van weten. Hij vindt het geldverspilling. Emil wil graag zijn moeder helpen en besluit zich als arm jongetje te verkleden. Zo bedelt hij geld bij elkaar en dat besteedt hij dan aan maar liefst twintig vliegenvangers. Als zijn vader en moeder naar een feest zijn en Lina slaapt, hangt Emil de slingers op, maar hij vangt iets anders dan vliegen… Het is niet de eerste keer, noch de laatste keer in de film, dat Emil door zijn vader voor straf naar de houten schuur gestuurd wordt. Echt vervelend vindt Emil het echter niet, hij maakt er de mooiste houten poppetjes.

De prachtige tekeningen van Björn Berg (1923-2008) komen tot leven in deze lieve, lome tekenfilm. De schattige kindertjes, de idyllische Zweedse boerderij waar het altijd zomer lijkt, het is heerlijk om je even in dit levende prentenboek te verliezen. Jonge kinderen zullen genieten van Emils kattenkwaad, en meekijkende ouders zullen met nostalgie kijken naar de bekende verhalen. Dat de verhalen de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan is wel jammer. De rollenpatronen zijn ouderwets en dat vader altijd maar straffen uitdeelt is ook niet echt pedagogisch verantwoord. En de in de filmtitel toegevoegde Ida ten spijt, draait de film echt voornamelijk om Emil.

‘Emil & Ida van de Hazelhoeve’ blijft heel dicht bij de verhalen van Astrid Lindgren en de illustraties van Björn Berg en vormt daarmee voor jonge kinderen een prima introductie tot of verdere kennismaking met de wereld van de Zweedse koningin van de kinderliteratuur.

Monica Meijer

Waardering: 3

Bioscooprelease: 11 december 2014
VOD-release: 1 juli 2015
DVD-release: 1 juli 2015