Empties – Vratné lahve (2007)

Regie: Jan Sverák | 100 minuten | drama, komedie | Acteurs: Zdenek Sverák, Tatiana Vilhelmová, Daniela Kolárová, Jirí Machácek, Nella Boudová, Jan Budar, Pavel Ladovsky, Filip Renc, Jirí Schmitzer, Ladislaw Smoljak, Miroslav Táborsky, Vera Tichánková, Ondrej Vetchy, Jan Vlasák

De film ‘Empties’ (‘Vratné lahve’) is zeer ontwapenend. Het scenario is geschreven door de vader van de regisseur, Zdenek Sverák. Deze vader speelt ook op indrukwekkende wijze de hoofdrol in deze film, die van Josef Tkaloun. Hij is geloofwaardig in zijn rol als oudere man die zoekt naar zijn bestemming, onderwijl proberend en lerend om te gaan met zijn angsten. Zoals de angst voor ouderdom, angst voor de dood, maar ook de angst om uitgerangeerd te raken, buiten het leven te komen staan. De stijl van ‘Empties’ is zeer verfrissend en wordt omkleed met een lach.

Josef wil graag nog zo sterk zijn als een jongere, maar hier slaagt hij niet altijd in. Hij laat het echter niet op zich zitten, en weldra is hij op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ook zijn ruimdenkende, open kijk op de wereld is hartveroverend. Hij begroet iedereen vriendelijk, staat voor iedereen klaar en niets is hem te veel. En dit doet hij nergens on-oprecht of tegen zijn zin in. Hij is nu eenmaal optimistisch en geniet van de contacten die hij heeft. Dat daarbij af en toe een leugentje om bestwil op zijn plaats is, past hem goed. Zijn fantasieën en dagdromerij maken hem echter heel erg menselijk. En je ziet in de film de vruchten die hij van zijn levenshouding en levenswijsheid plukt. Hij wordt alom gerespecteerd en vriendelijk bejegend. Maar de (technische) vooruitgang is ook in zijn leven onontkoombaar.

De verhaallijn in ‘Empties’ is eenvoudig. Hier kan nauwelijks iets over gezegd worden, zonder iets te verklappen. Bovendien is de frisheid van de film het meest waarneembaar als er nog geen verwachtingen zijn. De dialogen zijn sterk en indrukwekkend. Hilarisch zijn de leugens van zijn ex-collega die uitgaat met de dochter van Josef. Het gekibbel van Josef met zijn vrouw is zeer herkenbaar, maar de ware liefde die tussen hen bestaat ook. In thuisland Tsjechië zijn alle records van bezoekersaantallen verbroken, de film was een regelrechte hit. ‘Empties’ is helemaal compleet en af, en maakt dat je je er op verheugt de volgende Tsjechische film te zien. Erg mooi.

Sharon Vonk

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 27 maart 2008