En amont du fleuve (2016)

Recensie En amont du fleuve CinemagazineRegie: Marion Hänsel | 90 minuten | avontuur, drama | Acteurs: Olivier Gourmet, Sergi López, John Lynch, Igor Kovac, Niksa Butijer, Damir Raic, Peter Dukic, Demagoj Nekic, Ana Nekic, Edita Benic

Twee uitgebluste vijftigers (Olivier Gourmet en Sergi Lopez) op een bootje in wonderschoon Kroatië. Hebben we nu nog niet genoeg ontheemd mannenvolk betekenisvol zien zwijgen, en dat het dan goed was? Omdat mannen alleen in de natuur en met elkaar tot zinvolle communicatie komen – liefst nadat ze elkaar een blauw oog hebben geslagen? Houdt het dan nooit op?

Nee, het houdt nooit op. ‘En amont du fleuve’ (‘Stroomopwaarts’) is een film met weinig dramatisch vet op de botten, echter ook best sympathiek. Het is een roadmovie à deux zonder grote decorwisselingen. Een realtimedocument waarin de duisternis ook werkelijk donker is gelaten, en dat is niet overdrachtelijk bedoeld. Mannen hebben geen diepere laag, althans niet de twee filmpersonages Homer (Gourmet) en Joé (Lopez).

Eigenlijk bespreken deze mannen – halfbroers met een gezamenlijke vader – best veel, op hun droogkomische wijze: relaties met ouders en werk passeren de revue. Een ontmoeting met een Ier brengt deining in het water, kabbelende golfjes die ook snel verdwijnen. Het meegetorste hondje gaat dood op een voettocht; dat is zielig. Hoewel er chemie is tussen Gourmet en Lopez, de clowneske grijns van Lopez smoort elke emotie – voor wat het waard is.

Natuurlijk vallen er klappen – ook al gebeurt er weinig, maar het sterke geslacht heeft weinig nodig. Ach mannen, ‘ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was’ – de overbodig geworden sekse en daardoor alleen nog met zichzelf bezig. Overigens afgekeken van vrouwen, dat met zichzelf bezig zijn, maar te laat – veel te laat. De kracht van ‘En amont du fleuve’ is de afwezigheid van de andere sekse, en de afwezigheid van gepsychologiseer. Of deze aspecten met elkaar verband houden? U en ik weten het antwoord.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 1 juni 2017
DVD-release: 18 augustus 2017