En la ciudad (2003)

Regie: Cesc Gay | 110 minuten | drama | Acteurs: Chisco Amado, Pere Arquillué, Paul Berrondo, Monica Lopez, Eduard Fernandez, Maria Pujalte, Alex Brendemühl, Vicenta N’Dongo, Miranda Makaroff, Leonor Watling, Aurea Marquez, Jordi Sanchez, Carmen Pla, Eric Bonicatto, Daniela Romero, Bruno Munoz

Soms zou je willen dat de filmkeuring werd uitgebreid. Naast de officiële leeftijdsgrens (de leeftijd waaronder een bezoeker niet naar binnen mag) ook nog een soort gevoelsmatige grens. In het geval van ‘En la ciudad’ zou die alternatieve filmkeuring waarschijnlijk luiden: Vooral geschikt voor personen tussen de dertig en de veertig jaar. Overige leeftijden betreden op eigen risico.

‘En la ciudad’ speelt in Barcelona en handelt over een groepje tobberige dertigers (wat ongetwijfeld een pleonasme is). De meeste van hen hebben het allemaal redelijk voor elkaar, goede banen, leuke vrienden, bevredigende relaties, niet al te onbevredigende echtscheidingen etc.. Maar langzamerhand begint er in die levens iets te knagen. Het is typisch de leeftijd waarop de patronen van het leven zich duidelijker beginnen af te tekenen, en die hoeven niet altijd even aangenaam te zijn voor de betrokkenen. Wordt er dan stiekem gebroken met die patronen, dan liggen ongelukken al gauw op de loer. Wat doe je dan? Geheim houden of het aan je intimi vertellen, met alle risico’s van dien?

Een interessant onderwerp, zeker als het ook nog eens aardig wordt uitgewerkt. Regisseur Cesc Gay heeft het verhaal op een moedige en compromisloze manier aangepakt, zij het compromisloos in het achterwege laten van ingrediënten waar hedendaagse films blijkbaar niet zonder kunnen. We zien hier geen geweld, nauwelijks seks, geen ruzies met slaande deuren, overslaande stemmen of rondvliegend keukengerei. Wat we hier wel zien zijn onzekere blikken, een voorzichtige eerste zoen, een aanzet tot een ruzie die nooit losbarst, ogen die onrustig dwalen door een slaapkamer in het holst van de nacht. En wat we horen zijn volwassen gesprekken, waarbij evenveel wordt gezegd als verzwegen en waarbij de stilte vaak veelzeggender is dan een dialoog vol lege woorden. Wat we hier meemaken is het leven zoals het is, en dat zal niet naar ieders genoegen zijn.

Ongetwijfeld zal ‘En la ciudad’ geen kaskraker worden. Te subtiel, te weinig commerciële ingrediënten, te veel over één leeftijdsgroep handelend. Maar met een origineel verhaal, geweldige acteurs en wat aanstekelijke humor, heeft de film toch voldoende kwaliteiten om ook de wat jongere en oudere bezoekers te vermaken. Hoewel de laatste groep wellicht iets vrolijker uit de bioscoop zal stappen dan de eerste; zij hebben die ellendige leeftijd goddank al achter de rug. Wat de jongere bezoekers betreft die het allemaal nog moeten meemaken: Betreden op eigen risico!

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 15 juli 2004