End of Sentence (2019)

Recensie End of Sentence CinemagazineRegie: Elfar Adalsteins | 100 minuten | drama | Acteurs: John Hawkes, Logan Lerman, Sarah Bolger, Andrea Irvine, Ólafur Darri Ólafsson, Denis Conway, Lalor Roddy, David Grant Wright, Sean Mahon, Mary McEvoy, Aoibhin Murphy, Marion O’Dwyer, Joan Sheehy, Des Keogh, Áine Ní Mhuirí, Steve Blount, Daniel Mahoney

Het langspeelfilmdebuut van regisseur Elfar Adalsteins, ‘End of Sentence’, is het verhaal van een bijzondere roadtrip van een vader en een zoon. Vader Frank Fogle (prachtig ingetogen gespeeld door John Fawkes) haalt zijn zoon Sean (Logan Lerman uit ‘The Perks of Being a Wallflower’ en ‘Percy Jackson: Sea of Monsters’) op wanneer deze uit de gevangenis wordt ontslagen. Seans moeder is overleden en haar laatste wil was om haar as uitgestrooid te krijgen in een bepaald Iers meer. Een opdracht die vader én zoon samen moeten voldoen. Sean wil eigenlijk niets met zijn vader te maken hebben, maar Frank weet hem over te halen om zijn moeders laatste wens in te willigen. Dus gaat het duo vanuit Alabama, Amerika op pad naar Noord-Ierland.


Onderweg komen de verschillen, maar zeker ook de overeenkomsten tussen de twee aan de oppervlakte. Ze blijken meer gemeen te hebben dan ze vooraf dachten. De twee groeien meer en meer naar elkaar toe en na wat omzwervingen, aparte confrontaties en enige onthullingen over de persoon wiens as ze gaan verstrooien komen ze uiteindelijk aan op hun eindbestemming.


‘End of Sentence’ laat mooi het verschil in verwerking zien: de timide, bijna te aardige Frank tegenover de onverschillige, harde bolster Sean. Een sleutelscène vindt plaats in een hotelkamer in Ierland. Sean dwingt zijn vader op een ruwe, agressieve manier om meer voor zichzelf op te komen en ontdekt dan iets wat hij nooit eerder van zijn vader heeft geweten. De twee mannen hebben het maar te doen, de verwerking van een verlies en het met elkaar uit zien te houden. Gaandeweg lukt dat dus steeds beter en de band wordt onmiskenbaar steeds hechter.


Beide hoofdrolspelers blinken uit met overtuigend acteerwerk, maar ook de Ierse omgevingsbeelden doen hun werk. De bijrol van Sarah Bolger (Jewel, love-interest van Sean) levert ook enige memorabele scènes op. Al met al is ‘End of Sentence’ een film die steeds meer onder je huid kruipt. De film kent enkele hilarische momenten, maar ook met genoeg ontroering. Een moeder overlijdt en twee van elkaar vervreemde mannen moeten een modus vinden om een zeer belangrijke opdracht ten uitvoer te brengen. Adalsteins debuut smaakt naar veel meer, dat is een ding wat zeker is. Gevoelig en slim weet hij de onderliggende karakters aan de oppervlakte te brengen. Een groeibriljantje dat veel kijkers in het hart zal raken.

Ruud Stift

Waardering: 3.5

DVD-release: 20 januari 2022