Endtrip (2013)

Regie: Koen de Mol, Olivier Ballast, Rick Franssen | 5 minuten | korte film, animatie | Acteurs: Femke During, Cecile Hanrath, Veerle Cima, Myrthe van Gurp, Derk Reneman

Wil je wel een extreme trip, maar niet dood? Dan is ‘Endtrip’ je kans. De naam zegt het al: een trippy filmpje. Een meisje heeft een overdosis drugs genomen, en we trekken ons met haar terug in de wondere wereld van de gedrogeerde geest. Letterlijk, we trekken ons terug door haar ogen, waar een ambulancebroeder een lichtje in schijnt. Via haar ogen zakken we af, een vlezige tunnel in, met lichtgevende kleurrijke bloemen, teddyberen, op een planeet, met een zilveren rivier, weer een tunnel in, met borsten, met daarop ogen…. De associatieve, surrealistische kunstenaar Dalí kan nog een puntje zuigen in dit beweeglijke schilderij van de geest.

Het is enerzijds een prachtig beeld, anderzijds een triest verborgen verhaal dat zich uit in een associatieve aaneenschakeling van symbolen. Een verhaal dat wordt verteld zonder dialoog, en grotendeels ook zonder realistische beelden. Er komen af en toe toch indrukken van wat er ‘van buiten’ met het meisje gebeurt, vertaald naar het benevelde bewustzijn. De soundtrack begeleidt de geestestocht naadloos onder een sferische tonencollage, die overgaat in psychedelische muziek met onduidelijk ritme en bijzondere geluidseffecten.

Deze korte experimentele film is een afstudeerfilm van Hogeschool van de Kunsten Utrecht van Koen de Mol, Olivier Ballast en Rick Franssen. ‘Endtrip’ combineert filmbeelden, vaag en beweeglijk vanuit het oogpunt van het onfortuinlijke meisje, met scherpe en kleurige animatiebeelden. ‘Endtrip’ is in ieder geval een gezond alternatief voor degenen die ook eens een drugstrip willen meemaken, en geeft tegelijk een scherpe waarschuwing mee.

Mirte Brethouwer