Enola Holmes 2 (2022)

Recensie Enola Holmes 2 CinemagazineRegie: Harry Bradbeer | 129 minuten | actie, avontuur | Acteurs: Millie Bobby Brown, Henry Cavill, David Thewlis, Louis Partridge, Susan Wokoma, Adeel Akhtar, Sharon Duncan-Brewster, Helena Bonham Carter, Sofia Stavrinou, John Parshall, Himesh Patel, Hannah Dodd, Abbie Hern

“Een sequel schijnt er al aan te komen. In het geval van ‘Enola Holmes’ worden we daar alleen maar blij van.”
Dit schreef Cinemagazine’s recensent van dienst na de verschijning in 2019 van ‘Enola Holmes’. De blijdschap van die recensent zal er misschien aan hebben bijgedragen dat hij een belangrijk obstakel over het hoofd zag. De eerste (familie)film over het zusje van de beroemde detective Sherlock Holmes was een vrolijk en avontuurlijk spektakel, maar bovenal een coming-of-age-verhaal. En omdat een coming-of-age een eenmalige gebeurtenis is, wordt een sequel knap lastig.

Wellicht daarom is in ‘Enola Holmes 2’ het accent verlegd van coming-of-age naar misdaad, en van persoonlijke ontwikkeling naar meer focus op de plot. Waarbij de film zijn opgewekte en avontuurlijke karakter grotendeels heeft behouden.

In ‘Enola Holmes 2’ is onze heldin een eigen detectivebureau begonnen, maar zelfs de naam ‘Holmes’ biedt aan het eind van de 19e eeuw geen garantie voor klandizie. Net wanneer Enola het bijltje erbij neer wil gooien krijgt ze een grote zaak in de schoot geworpen. De vermissing van een jong meisje leidt Enola naar een luciferfabriek waar vreemde dingen gebeuren. Ook Enola’s broer Sherlock is bezig een mysterieuze zaak te ontrafelen en langzaam bekruipt broer en zus het vermoeden dat die zaken allicht met elkaar verband houden.

Dit ingenieuze verhaal wordt verteld in dezelfde montere en speelse stijl van de succesvolle voorganger. Grappige animaties, geslaagde omkeringen (Enola leert een jongen knokken, dezelfde jongen leert Enola dansen) en gevatte dialogen. En net als in het eerste deel wendt Enola zich regelmatig tot de camera om ons als kijker toe te spreken of onze hulp te vragen.

Dat dit deel toch wat minder geslaagd is, komt vooral door een gebrek aan balans. Sommige scènes hadden wel wat langer gemogen, andere scènes (de scènes op het bal, de ellenlange finale) veel korter. Naarmate de film vordert verliest de humor het van de ernst, en verliest Enola zelfs haar vrolijkheid en zelfspot. Wel constant is het hoge peil van acteren, met Milly Bobby Brown, Hannah Dodd en Davidd Thewlis voorop.

Hoewel deze tweede Enola Holmes iets minder origineel, sprankelend en evenwichtig is dan de voorganger, kan hij er voor een ontspannen filmavondje prima mee door. Maar een volgende sequel? Daar gaan we ons maar niet aan wagen.

Henny Wouters

Waardering: 3.5

VOD-release: 4 november 2022 (Netflix)